Šéf kolínské policie byl po vlně kritiky postaven mimo službu

Události: V Německu začínají kvůli silvestrovským útokům padat hlavy (zdroj: ČT24)

Policejní prezident v Kolíně nad Rýnem Wolfgang Albers byl postaven mimo službu. Albers čelil kritice kvůli incidentu ze silvestrovské noci, kdy podle svědků muži přistěhovaleckého původu hromadně sexuálně napadali ženy v okolí kolínského hlavního nádraží. Kritikové mu zazlívali, že veřejnost informoval o incidentech pozdě a že prý zamlčoval původ podezřelých. Policii se už přihlásilo přes 120 obětí, z toho dvě ženy ohlásily znásilnění. V souvislosti s útoky  nebyl zatím nikdo zatčen.

Wolfgang Albers byl postaven mimo službu
Zdroj: ČTK/imago stock&people

„Dnes jsem kolínskému policejnímu prezidentovi osobně sdělil, že ho postavím mimo službu,“ řekl novinářům ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger. „Své rozhodnutí vnímám jako nezbytné, protože je nutné obnovit důvěru veřejnosti v kolínskou policii a kolínská policie musí získat zpět akceschopnost," dodal. Šedesátiletý Wolfgang Albers bude moci předčasně odejít do důchodu. Albers původně úřad opustit nechtěl. Tvrdil, že právě nyní je ho nejvíc potřeba. 

„Policie nyní má důležitý úkol důsledně zpracovat události ze silvestrovské noci a vyvodit potřebné důsledky. Lidé chtějí vědět, co se tam o silvestrovské noci stalo, kdo byli pachatelé a jak tomu do budoucna zabránit,“ řekl Jäger. O pokrocích ve vyšetřování chce v pondělí informovat zemský sněm Severního Porýní-Vestfálska v Düsseldorfu. 

Kolínské vedení mělo zamlčet, že šlo o migranty

Kritikové Albersovi zazlívali, že policie informovala veřejnost o incidentech pozdě. Podle zdrojů televize N24 kolínské policie záměrně zamlčela informace o tom, že mezi podezřelými z útoku jsou i migranti, protože to považovala za politicky choulostivé. 

Z interní policejní zprávy, kterou zveřejnila ve čtvrtek německá média, vyplývá, že v oblasti kolínského nádraží panoval chaos a policie nebyla schopná kvůli malému počtu situaci zvládnout.

„Na základě konverzace mezi nimi se domníváme, že ti lidé byli v kontaktu a navzájem se hecovali. Nemohli jsme tomu předejít, protože jejich komunikace neprobíhala na Facebooku nebo Twitteru,“ podotkl policejní ředitel Severního Porýní-Vestfálska.

Migranti v Německu
Zdroj: ČTK/AP/Armin Weigel

Policie na několik hodin zadržela dva mladé Severoafričany

Kolínská policie během pátku oznámila, že zadržela dvojici mladých přistěhovalců ze severu Afriky. „Máme důvodné podezření, že se dopustili sexuálního útoku proti ženám na náměstí před železniční stanicí,“ oznámil policejní mluvčí Christoph Gilles.

„Policie u nich měla najít videa natočená na mobil, která zobrazovala dění v Kolíně o silvestrovské noci, a dvojjazyčné cedulky výhružného charakteru se sexuálním podtextem,“ informoval zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Po několika hodinách ale byli muži opět propuštěni, protože se u nich žádná podezření nepodařilo prokázat.

Rozhlasová stanice WDR s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že kolínská policie kontrolovala o silvestrovské noci celkem 70 lidí. Cizinci pocházeli z Alžírska, Maroka, Sýrie, Íránu, Iráku a Spojených států. Svědci už dříve uvedli, že útočníky byli mladí muži severoafrického a arabského vzhledu. To vyvolalo v Německu poplach, jelikož do země dorazilo během loňského roku celkem 1,1 milionu migrantů. Úřady varují, že se skupiny namířené proti uprchlíkům pokusí využít útoky k posílení nenávistných nálad vůči přistěhovalcům.

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas ve čtvrtek zmínil, že Německo nyní může vypovědět žadatele o azyl, kteří byli pravomocně odsouzeni k trestu jeden a více let nepodmíněně. Vyhoštěni mohou být rovněž uprchlíci, kteří se podíleli na terorismu nebo na nábožensky motivovaném násilí. Soudy navíc posuzují společenskou závažnost chování uprchlíků.

Gabriel: Hrozba vyhoštění vyděsí běžence víc než německé vězení

Pro vypovídání odsouzených žadatelů o azyl je vicekancléř Sigmar Gabriel ze sociální demokracie (SPD). „Proč by měli němečtí daňoví poplatníci platit za pobyt zahraničních zločinců ve věznicích?“ zeptal se Gabriel. Hrozba odpykání trestu ve vlasti by odstrašila běžence od kriminality spíš než německé věznice, je přesvědčen vicekancléř.

Pokud by země nechtěly přijmout uprchlíky zpět, mělo by podle Gabriela Německo snížit objem rozvojové pomoci, který těmto státům vyplácí. „Kdo chrání odsouzené žadatele o azyl, nemá nárok na peníze z německých daní,“ prohlásil vicekancléř. Vedení CDU kancléřky Angely Merkelové už vypracovalo materiál, který pravidla deportací upravuje.

Situace je složitější, než se na první pohled zdá. Německý zákon se řídí mezinárodními úmluvami, takže pokud dojde k vyhoštění, tak ta země, odkud dotyčný přišel, ho musí chtít přijmout a nesmí mu zde hrozit nebezpečí nebo pronásledování.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT
obrázek
Zdroj: ČT24

Merkelová: Je dobře, že se oběti ozvaly

Tvrdší postup vůči trestancům v řadách přistěhovalců schvaluje i Merkelová. Podle kancléřky je nepřípustné, aby některé skupiny ve společnosti opovrhovaly ženami. „To, co se stalo na Nový rok, je naprosto nepřijatelné. Tyto kriminální činy jasně odsuzujeme a nebudeme je tolerovat. Proto útoky intenzivně vyšetřujeme. Je dobře, že to tolik žen nahlásilo,“ konstatovala Merkelová.

Policii se zatím přihlásilo přes 120 žen, které byly terčem útoku v okolí nádraží a katedrály v centru Kolína nad Rýnem. Dalších více než 50 trestních oznámení má policie v Hamburku, desítka žen se stala obětí podobného útoku ve Stuttgartu.

Incidenty ve všech městech byly podobné – velké skupiny mladých mužů během oslav příchodu nového roku obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly. Dvě ženy ohlásily, že byly znásilněny.

Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) musí letos zpracovat zhruba 660 tisíc starých žádostí o azyl, k nimž letos přibudou pravděpodobně další statisíce.

Sexuální útoky na ženy během silvestrovských oslav hlásí i Finsko a Švédsko. Policie v Helsinkách přijala tři trestní oznámení kvůli obtěžování, kterého se údajně dopustila skupina migrantů. Ve švédském Kalmaru si na osahávání stěžovalo 15 žen, informovala agentura Reuters. Několik žen se údajně v reakci na zprávy o dění v Německu odhodlalo podat trestní oznámení kvůli sexuální obtěžování také v Rakousku a Švýcarsku.