Štefan Füle: EU vyšla z ekonomické krize a vychází i z té migrační

Štefan Füle: Evropská unie je v lepší kondici, než se může zdát (zdroj: ČT24)

Evropská unie se dokázala vypořádat s ekonomickou krizí a pomalu vychází i z krize migrační. Tak vidí současný stav Unie bývalý eurokomisař Štefan Füle. Dokladem je podle něj i fakt, že jen šest zemí v Schengenu obnovilo hraniční kontroly, a to i přes obrovský tlak migrantů. Na fóru o budoucnosti Evropy diskutovali bývalí čeští eurokomisaři v Černínském paláci.

„Vzhledem k tomu, jakými krizemi si Evropská unie prošla, přičemž zdrojem řady z nich není ona sama, ale nestabilní svět kolem nás, je v překvapivě lepší kondici, než řada kritických komentářů připouští,“ uvedl ve Studiu 6 Štefan Füle. Zároveň ocenil, že se členské země i za krizové situace, jakou je migrační krize, chovají podle pravidel.

Füle: Stavba plotů není v rozporu s právem EU

Proti těm nejde podle Füleho ani stavba plotu na vnějších hranicích některých států. „Pokud je jejím účelem registrace lidí na hraničních přechodech, není v rozporu s unijním právem,“ uvedl. Ochranu hranic má zajistit i návrh Evropské komise na vytvoření pohraniční a pobřežní stráže s 2 tisíci až 2,5 tisíci lidí, podotkl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bezpečnost je prioritou

Zásadní je podle něj především nedělat žádné kompromisy, pokud jde o bezpečnost obyvatel. Státy musí podle Füleho ukázat nulovou toleranci, pokud jde o případné porušování jejich zákonů ze strany migrantů i žadatelů o azyl, čímž jim vyšlou jasný signál.

Zároveň varoval před extrémními přístupy k migrantům. Jedna z nich je otevřít náruč a říct, že všichni jsou vítáni, druhá odmítání lidí s tím, že se nás problém netýká. „Hledání řešení je někde uprostřed,“ podotkl Füle.

Migranti míří především do Německa
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Evropská unie bojuje i s pašeráky lidí

Byznysem, ve kterém se točí miliardy eur, je pak pašeráctví lidí do Evropy. I na to má ale prý EU nástroje. „Od května máme podrobný a jasný akční plán, ve kterém je stanoveno, co by měly členské země dělat. Od října začala fungovat námořní operace Sofie (proti převaděčům uprchlíků) v souladu s mandátem Rady bezpečnosti. Takže řadu věcí se už podařilo udělat, ale některé věci budou během na dlouhou trať,“ dodal Füle.

„Zapomenutá“ Ukrajina. Je z nejhoršího venku?

Velký posun Evropa podle Füleho může slavit i v ukrajinské krizi. „Ukrajinská ekonomika znovu začíná nabírat dech, boje na východě Ukrajiny v zásadě ustaly a naplňují se Minské dohody. Od 1. ledna platí už i poslední část asociační dohody mezi EU a Ukrajinou,“ uvedl. Tím to však nekončí. „V roce 2016 jsou ještě další zásadní úkoly – zejména deoligarchizace, decentralizace a boj proti korupci,“ dodal.