Venezuelský parlament pod taktovkou opozice: Sesadíme prezidenta

Nový předseda venezuelského parlamentu oznámil, že protivládní poslanci během půl roku předloží návrh, jak ústavně sesadit prezidenta Nicoláse Madura. Opozice připravila vládní socialisty po šestnácti letech o většinu v parlamentu. V zemi je ale prezidentský systém a současnému vládci země končí mandát až v roce 2019.

Nový předseda parlamentu Henry Ramos Allup oznámil priority opozice. „Jsou to obnovení autonomie v legislativní oblasti, amnestie a zákony vedoucí k usmíření národa. Během šestiměsíčního období, počínaje dneškem, chceme připravit ústavní a demokratické, mírové hlasování vedoucí ke konci současné vlády,“ prohlásil Allup.

Socialisté na protest opustili sál

Jeho projev ale socialističtí poslanci už neslyšeli. Po překřikování a zmatku budovu všichni opustili - včetně bývalého šéfa parlamentu Cabella. „Opoziční zákonodárci přísahali, že budou bránit ústavu, zákony a dodržovat právní předpisy a postupy. Ale dnes se v nově zvoleném Národním shromáždění dopustili zjevného porušení pravidel diskuse,“ konstatoval bývalý šéf parlamentu Diosdado Cabello.

Nový venezuelský parlament volá po pádu prezidenta (zdroj: ČT24)

Maduro odmítl nové složení zákonodárného sboru jako pravokřídlé a plné dinosaurů. V následujících dnech hodlá provést změny, aby mohl podle svých slov čelit válce, kterou opozice vede.

Do ulic vyšli příznivci opozice i prezidenta

Jeho příznivci vyšli během jednání parlamentu do ulic Caracasu, stejně jako odpůrci. Argentinský server Infobae uvedl, že v ulicích metropole byli v davu lehce zraněni dva reportéři. Demonstrace byly ale jinak většinou poklidné.

„Máme ústavu a ukážeme jim, že je obrněná, že si nemůžou dělat, co chtějí. Nemohou ukrást společenské úspěchy, které nám nechal náš velitel Hugo Chávez,“ podotkl jeden z demonstrantů Carlos Rojas.

Příznivci venezuelského prezidenta
Zdroj: ČTK/AP/Alejandro Cegarra

Nový předseda zákonodárného sboru v projevu také prohlásil, že parlament už nebude schvalovat zákony, na jejichž základě prezident mohl vládnout pomocí dekretů. Opoziční příznivci a komentátoři v televizi Globovisión hovořili o historickém dni.

Vydáno pod