Obama prosazuje povinné licence pro všechny prodejce zbraní

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy bude požadovat licence od kohokoli, kdo prodává střelné zbraně. Úřady budou taky častěji a důkladněji kontrolovat původ zbraní, informoval o tom Bílý dům. Plánované kroky Obama projednal s ministryní spravedlnosti Lorettou Lynchovou. Ještě během úterý má představit balík zamýšlených legislativních opatření.

FBI má zdvojnásobit počet pracovníků pověřených kontrolami a najmout více než 230 nových vyšetřovatelů a dalších zaměstnanců. A dalších 200 agentů má najmout i Úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku, palných zbraní a výbušnin. Mají zabránit, aby zbraně končily v nesprávných rukou. Barack Obama požádá Kongres, aby na to uvolnil půl miliardy dolarů.

Šéf Bílého domu podle médií prohlásil, že chystaná omezení budou v souladu s ústavou zaručeným právem držet a nosit zbraně. Nevyřeší sice všechny násilné činy a nezabrání ani všem střeleckým masakrům, pomůže ale zachránit některé životy, sdělil prezident novinářům.

Zdůraznil také, že počet případů masakrů a sebevražd s pomocí střelných zbraní v USA nemá proti ostatním zemím srovnání a Kongres, aby v této věci jednal.

Obamův kabinet chce tvrdší pravidla pro prodejce i držitele zbraní (zdroj: ČT24)

Obamovy snahy zatím naráží na republikánský Kongres

Obama dlouhodobě zdůrazňuje, že počet případů masakrů a sebevražd pomocí střelných zbraní ve Spojených státech nemá v jiných zemích obdobu. Kongres ovládaný Republikány ale zatím všechny jeho snahy o větší kontrolu zbraní mezi lidmi odmítl. Chystaná opatření mimo jiné zvedla zájem o koupi zbraní.

Obama se pokoušel prosadit přísnější kontrolu naposledy po masakru v základní škole v Newtownu v roce 2012. Naráží ale na odpor vlivné Národní asociace držitelů zbraní. Právo držet a nosit zbraň umožňuje druhý dodatek americké ústavy.

Šéf Bílého domu proto hledá možnosti, jak prosadit svou, aniž by musel žádat Kongres o souhlas. Některá americká média spekulují, že první takzvané exekutivní nařízení, které je formou prezidentského dekretu bez závaznosti zákonů, by mohl Obama vydat již v úterý.