V Hongkongu se pohřešuje nakladatel kritizující Čínu. Už pátý...

V Hongkongu protestovaly stovky lidí kvůli zmizení vydavatele specializovaného na materiály zaměřené na kritiku čínské komunistické strany. Knihkupec Lee Bo, který se pohřešuje od středy, je zřejmě zadržován na pevninské Číně.  Od podzimu je to už pátá osoba napojená na knihkupectví Causeway Bay Books, která takto zmizela. Podle hongkongského správce ale neexistují důkazy, že do toho byli zapleteni cizí agenti.

Spolumajitel knihkupectví Lee Bo je podle slov své manželky nezvěstný od středy, kdy odjel do skladu vyzvednout zboží. Zatelefonoval jí prý z čísla pocházejícího z území pevninské Číny a řekl jí, že je v pořádku, podílí se na vyšetřování a domů se v nejbližší době nevrátí. Kde se nachází, jí nesdělil.

„Překvapilo ji, že mluvil čínsky, nikoliv kantonsky, jak běžně mluví doma. Takže si to vysvětlila tím, že byl někým poslouchán,“ uvedl spolupracovník ČT v Číně Tomáš Etzler.

Protesty kvůli zmizení knihkupců
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Yu

Hongkongská policie také oznámila, že neexistuje žádný oficiální záznam, že by Lee Bo překročil oficiálně hranice. „Jestli je opravdu v Číně, byl tam převezen ilegálně, proti své vůli. A pro Hongkong je to obrovský problém. I pročínští politici tvrdí, že to velice hrubě porušuje hongkongskou ústavu, podle které mohou v Hongkongu operovat jen místní policisté,“ dodal Etzler.

Lee je už pátou pohřešovanou osobou spojenou s knihkupectvím Causeway Bay Books. V prosinci podobně jako on zmizeli další čtyři lidé, mezi nimi také Gui Minhai, který je majitelem nakladatelství Mighty Current, pod něž Leeovo knihkupectví patří. 

Etzler: Čína v Hongkongu utahuje šrouby (zdroj: ČT24)

Číňané si jezdí pro „závadnou literaturu“ do Hongkongu

Před zastupitelským úřadem Pekingu protestovaly desítky lidí včetně opozičních poslanců. Někteří z nich na tiskových konferencích vyjádřili znepokojení nad osudem nezvěstných. „Máme pádný důvod se domnívat, že pan Lee byl unesen a odvezen do Číny kvůli politickému vyšetřování,“ řekl poslanec za Demokratickou stranu Albert Ho.

Knihkupectví Causeway Bay Boks má v sortimentu brožury s materiály kritizujícími vedení v Pekingu. Často obsahují detaily o soukromém životě čínských vůdců a jejich rodin. V pevninské Číně jsou tyto materiály zakázány, ale čínští turisté je při návštěvě Hongkongu vyhledávají.

„Za poslední dva, tři roky nakladatelství vydalo na osmdesát knížek kritizujících čínskou vládu. Údajně nyní připravovalo knihu o milostném životě prezidenta Si Ťin-pchinga,“ dodal Etzler. Kniha prý pojednává o bývalé prezidentově milence, s níž měl prý poměr v době, kdy již byl ženatý se svou současnou manželkou, zpěvačkou Pcheng Li-jüan.

Je to součástí trendu, kdy pekingská vláda jde po komkoliv, kdo ji kritizuje. Znám v Hongkongu řadu novinářů, kteří tvrdí, že se utahují šrouby. Jsou nuceni k autocenzuře a už jim neprocházejí kritické články tak jako před pěti lety. Kritici tvrdí, že se snižuje i akademická svoboda na hongkongské univerzitě, která nyní dokonce vypadla z desítky nejlepších univerzit v Asii.
Tomáš Etzler
spolupracovník ČT v Číně

Správce Hongkongu Leung prohlásil, že nejsou žádné náznaky, že Lee mohl být unesen agenty čínské státní bezpečnosti a převezen přes hranice. Vyšetřování prý ale pokračuje. „Pokud by čínští bezpečnostní agenti vymáhali právo v Hongkongu, bylo by to nepřijatelné, protože by to porušovalo Základní zákon (obdoba ústavy),“ prohlásil na obhajobu hongkongské autonomie Leung, který je jinak považován za politika nakloněného čínské vládě.

Devatenáctiletá prodemokratická aktivistka Agnes Chowová zveřejnila v souvislosti s Leeovým zmizením v sobotu na internetu video, které kritizuje „politický útlak“ ze strany Pekingu.

„V minulosti jsme se cítili bezpečně, protože jsme žili v Hongkongu, a ne v pevninské Číně. S těmito únosy se ale situace změnila,“ konstatovala v pětiminutovém „naléhavém volání z Hongkongu“ studentka, která se loni zúčastnila hongkongských prodemokratických demonstrací. Do dnešního poledne místního času už nahrávku zhlédlo 820 tisíc lidí.

  • Někdejší britská kolonie Hongkong se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, stále se ale ve srovnání s pevninskou Čínou těší značnému stupni autonomie a občanských práv, včetně svobody shromažďování a slova.