Vzkaz Varšavy Londýnu: Omezení migrace? Za vojáky NATO ve střední Evropě

Polsko by mohlo přistoupit na kompromis, jde-li o britské požadavky na omezení práv migrantů z EU, pokud by se Londýn zasadil o posílení přítomnosti NATO ve střední Evropě. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski. V Británii pracují statisíce Poláků, Varšava tak patří mezi nejvýraznější kritiky Cameronových návrhů – britský premiér chce mimo jiné osekat části migrantů dávky.

Podle Camerona je zapotřebí omezit nejen příliv migrantů do Evropské unie, ale i pohyb osob uvnitř bloku. Občané EU pracující v Británii by nově mohli pobírat přídavky a mít daňové úlevy až poté, co budou v zemi pracovat čtyři roky.

Londýn chce také změnit pravidlo, jež usnadňuje občanům EU přivést si do Británie manželku či manžela, kteří nemají evropské občanství.

Cameron hovořil minulý měsíc se šéfkou nové polské konzervativní vlády Beatou Szydlovou, nic nového se ale nedozvěděl. Podle polského ministra zahraničí by přitom vláda mohla přistoupit na kompromis, pokud by Londýn výměnou pomohl Varšavě v otázce zajištění bezpečnosti.

„Stále se považujeme za členský stát NATO druhé třídy, protože ve střední Evropě nejsou, až na symbolickou přítomnost, žádné významné spojenecké a obranné síly,“ zdůraznil Waszczykowski s tím, že současná situace pouze nahrává Rusku.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski
Zdroj: Wiktor Dabkowski/ČTK/DPA
  • V roce 2014 prosazovalo polské ministerstvo zahraničí umístění dvou těžkých brigád NATO o třech až pěti tisících vojácích v Polsku v reakci na zásah Ruska na Ukrajině. Aliance se ale zdráhala umístit nastálo jednotky ve střední Evropě, aby neporušila rusko-alianční smlouvu z roku 1997, která stanovuje rozsah sil Aliance, jež smí fungovat v zemích bývalé Varšavské smlouvy.

Varšava už má plán, jak by chtěla situaci kolem případného omezení dávek pro migranty v Británii řešit. „Jsme si vědomi, že britský systém sociálního zabezpečení je velmi komplikovaný a že to nemusí být schopen unést. Proto to chceme řešit tak, že zvýšíme benefity a také platy v Polsku,“ vysvětlil Waszczykowski.

Lídři EU chtějí o britských návrzích diskutovat na únorovém summitu. Cameron plánuje referendum o britském členství v EU do konce roku 2017.

Čtyři hlavní Cameronovy požadavky:

  • Ochrana trhu Velké Británie i dalších zemí, které nepoužívají euro.
  • Posílení konkurenceschopnosti omezením byrokratické zátěže.
  • Vynětí Británie ze stále pevnějších vazeb v Unii, posílení národních parlamentů.
  • Omezení přístupu imigrantů k benefitům na trhu práce, například ke slevám na daních.