Elektrické vedení na Krym už Ukrajina opravila, proud ale neposílá

Ukrajinští energetici opravili dálkové vedení elektrického proudu z ukrajinské pevniny na Krym, které s odchodem roku 2014 poškodili protiruští aktivisté. Dodávka proudu na anektovaný poloostrov ale obnovena nebyla, protože platný kontrakt mezitím vypršel.

I přes snahu Ruska zajistit autonomní přísun elektřiny na Krym z území federace, část poloostrova stále na ukrajinských dodávkách závislá zůstává. Výpadek postihl zejména východní a severozápadní část Krymu včetně města Jevpatorija.

Kontrakt, který ukrajinské dodávky na Krym obchodně podchycuje, podle pracovníků ukrajinské energetické správy vypršel 1. ledna. „Jakékoli další akce budou proto podniknuty až po rozhodnutí nejvyššího vedení země,“ citovala agentura Unian mluvčího společnosti Ukrenergo Ihora Boska.

Na Silvestra a 1. ledna byli všichni respondenti průzkumu střízliví

Prorusky orientované obyvatelstvo Krymu chápe potíže s elektřinou jako daň za připojení k Rusku. Podle nedávného průzkumu devět z deseti obyvatel Krymu raději přetrpí vypínání proudu, než aby přistoupili na podmínky Kyjeva pro uzavření nové dohody o dodávkách ukrajinské elektřiny. Průzkum na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina podnikla na Krymu ruská státní sociologická společnost VCIOM. Kyjev prý požaduje, aby v novém kontraktu bylo napsáno, že Krym je součástí Ukrajiny.

„Celkově to dopadlo tak, že 6,18 procenta dotázaných si přeje kontrakt podle ukrajinského znění, zatímco 93,2 procenta uzavření dohody nepodporuje,“ prohlásil ředitel VCIOM Valerij Fjodorov. Podle něj 94 procent dotázaných je ochotno snášet dočasné potíže, opačný názor vyjádřilo 5,4 procenta obyvatel Krymu. Tyto výsledky VCIOM předal Putinovi.

Telefonický průzkum se odehrál na Silvestra a 1. ledna. Statistická odchylka prý nepřesahuje 2,4 procenta. Fjodorov tvrdí, že průzkum lze považovat za reprezentativní: „Lidé byli střízliví, opilé hlasy jsme nezaznamenali,“ řekl.