Mnichov zůstává v pohotovosti. Podle ministra hrozba atentátu v Německu trvá

Mnichovská policie zůstává po údajné hrozbě teroristického útoku stále v ulicích města. Stovky hlídkujících policistů mají za úkol odhalit případné podezřelé aktivity a také uklidnit obyvatele, píše agentura AP. Podle německého ministerstva vnitra hrozba atentátu v zemi trvá a je třeba zesílit mezinárodní bezpečnostní spolupráci.

Policie o silvestrovské noci evakuovala dvě mnichovská nádraží poté, co úřady obdržely od zahraničních tajných služeb informaci, že pět až sedm přívrženců Islámského státu plánuje koordinované útoky ve městě.

Agentura AP v sobotu uvedla s odvoláním na nejmenovaný německý bezpečnostní zdroj, že první varování přišlo ve čtvrtek krátce před 20:00 SEČ od francouzských úřadů.

Zatím se nic nepotvrdilo, planý poplach to prý nebyl

Bezpečnostní služby sice dosud žádné sebevražedné atentátníky v Mnichově neodhalily, ale varování nepokládají za planý poplach. Mluvčí místní policie podle AP poznamenal, že údajní útočníci mají podle obdržených informací běžná arabská jména, která ale mohou být falešná.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière v sobotu uvedl, že hrozba útoku v zemi trvá. Situace podle něj vyžaduje užší spolupráci s cizími bezpečnostními službami.

Situace v novém ruce zůstane velmi vážná. V budoucnosti budeme mnohem více než dříve závislí na úzké spolupráci s bezpečnostními službami jiných zemí a na výměně informací.
Thomas de Maizière
německý ministr vnitra

V Německu jako v mnoha dalších evropských zemích se zvýšila bezpečnostní opatření poté, co islamisté zavraždili 13. listopadu při koordinované akci na různých místech Paříže 130 lidí a dalších nejméně 350 zranili. Některá města jako Brusel, Paříž či Moskva omezila letošní novoroční oslavy.