Uprchlické tábory pod sněhem. Zima ohrožuje milion běženců

Zima ohrožuje milion uprchlíků, odhaduje OSN (zdroj: ČT24)

Intenzivní sněžení v oblasti Turecka a Blízkého východu působí problémy běžencům. Podle OSN je jen v táborech v Libanonu ohroženo zimou kolem milionu uprchlíků, potřebují hlavně teplo a střechu nad hlavou.

V přístřešcích z plastikových fólií žijí ti chudší z uprchlíků. Náročné je pro ně sehnat už samotný materiál na postavení obydlí, natož pak obstarat palivo. V obou případech se jim snaží pomáhat humanitární organizace.

Nemůžeme tolik utrácet za palivo. Než přišly dcery s dětmi, topili jsme 3 až 4 hodiny denně, teď to musí být celý den. Děti jsou malé, a kdyby onemocněly, stálo by nás to ještě daleko víc.
Abú Hamada
uprchlík ze syrského Aleppa

„Mnoho lidí se do tábora přestěhovalo, protože bydlení tady je levnější, než byty ve městě. Ale na tyto podmínky nejsou zvyklí, jenomže co mají dělat, když je tady prakticky nemožné sehnat práci a lidé zůstávají závislí na humanitární pomoci,“ popisuje humanitární pracovnice Maeve Murphy z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Člunem přes moře i na Nový rok

Podle posledních informací UNHCR jenom v důsledku syrského konfliktu utekly za hranice země čtyři miliony běženců. Nejvíc jich je v Turecku, odkud často pokračují dál do Evropy. Čluny s uprchlíky připlouvaly k řeckému pobřeží i na Nový rok.

Dobrovolníci na ostrově Lesbos mají v plánu postavit zde památník složený právě z plovacích vest, které zde uprchlíci po výstupu z člunů nechávají.