Novoročný prejav. Kiska varoval před šířením strachu a nenávisti

Spojování terorismu a uprchlické krize je politická manipulace. Ve svém novoročním projevu to prohlásil slovenský prezident Andrej Kiska, který zároveň veřejnost varoval před šířením strachu a nenávisti. Zemi pod Tatrami čekají v březnu parlamentní volby a migrace představuje jedno z hlavních předvolebních témat.

„Spojovat teroristické útoky v Paříži, ale i téměř každodenní teroristické útoky za hranicemi Evropy se současnou utečeneckou vlnou jako přímou příčinou terorismu, je politická manipulace. Ve skutečnosti to vyhovuje záměrům teroristů,“ zdůraznil ve své novoroční zdravici Kiska. Ostražitost a strach by se podle něj neměly z užitečných sluhů přeměnit v jediné pány při rozhodování.

Migrace přitom tvoří jedno z hlavních témat, kterými žije slovenská politika před březnovými parlamentními volbami. Vládní strana Směr premiéra Roberta Fica se prezentuje jako formace, která chce slovenskou společnost před příchodem běženců ochránit. Vůči jeho kabinetu, který se mimo jiné rozhodl zažalovat kvóty na rozdělování uprchlíků mezi státy EU, sehrává liberální prezident Kiska roli určité protiváhy.

Útok trollů

Kvůli jeho liberálním postojům také vznikla výzva novoroční projev přehlížet; prezidentovi odpůrci v předstihu založili na Facebooku událost pod názvem Ignorování projevu prezidenta Kisky. „Ignorujme toho válečného štváče, nedívejme se na jeho ubohý projev,“ vyzývali. vzápětí ale událost zaplavily ironické a posměvačné komentáře.

„Smím do ignorování zapojit celou naši obec?“ zajímal se další, podle kterého by starostka mohla vysílat projev obecním rozhlasem, zatímco lidé by zavřeli okna a ignorovali doma, popřípadě by projev ignorovali kolektivně v hospodě či hasičské zbrojnici. Další se starali, zda lze Kisku ignorovat ze zahraničí nebo korespondenčně. Po útoku internetových trollů organizátoři svou výzvu nakonec smazali.

Kiska tepal slovenské zdravotnictví

Březnové parlamentní volby by tak podle prezidenta měly být hlavně hlasováním o tom, „s čím doma potřebujeme pohnout“. To platí podle prezidenta hlavně o zanedbávaném zdravotnictví a školství, kde prý stát vůči vlastním občanům „dlouhodobě a ostudně“ selhává.

„Podle jedné z analýz u nás na vyléčitelné nemoci ročně zemře o 3000 lidí více než v Česku,“ argumentoval prezident s tím, že výdaje obou zemí jsou obdobné. „Zřejmě u nás není jiná oblast, kde je tolik svévole, chaosu v systému, neprůhledných zájmů, klientelismu a nepořádku, než je naše zdravotnictví,“ dodal Kiska a apeloval na voliče: „Nenechte za sebe rozhodnout jiné.“