Mein Kampf už není „mein“. Autorská práva na Hitlerův spis vypršela

O půlnoci vypršela platnost bavorských autorských práv na knihu Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). Ideologický spis z 20. let, který se stal doktrinálním textem německého nacismu, je tak nyní možné v němčině volně vydávat. Poprvé by se měl objevit na pultech knihkupectví v polovině ledna jako součást kritického vydání mnichovských historiků.

Hitler napsal Mein Kampf v roce 1924 ve věznici poté, co se jeho hnědé košile v Mnichově neúspěšně pokusily o puč proti Výmarské republice. V knize formuloval základy nacistické ideologie, která prosazuje stát řízený nejvyšším vůdcem a nadřazenost jedné rasy oprávněné porobit si a likvidovat rasy ostatní.

Po Hitlerově sebevraždě a konci druhé světové války svěřily vítězné mocnosti správu autorských práv na německou verzi Mein Kampfu právě Bavorsku. Tato práva platí sedmdesát let po smrti autora, tedy do konce loňského roku. Od pátku je text volně šiřitelný.

Poznámky delší než Hitlerův text

První nové vydání führerova spisu připravil mnichovský Institut moderní historie, podnětem bylo právě blížící se vypršení bavorského nároku. Výsledkem je dvousvazková publikace s celkem 1950 stranami, v níž mají kritické poznámky větší rozsah než původní text.

Historici dávají Hitlerovy teze do souvislosti se zločiny, jichž se nacisté po převzetí moci v Německu dopustili. Kniha s názvem „Hitler, Mein Kampf - kritické vydání“ by měla vyjít v polovině ledna v nákladu 3500 výtisků a stát bude 59 eur (1600 korun).

Vydání bez komentáře? Bavorsko hrozí soudem

Bavorsko současně s tím oznámilo, že případné nekomentované vydání Hitlerova spisu napadne u soudu kvůli podezření na šíření nenávistné ideologie. Právní odborníci však vyjadřují pochybnosti o tom, že by největší spolková země mohla s požadavkem na zákaz vydání knihy uspět. V roce 1979 totiž nejvyšší soud tehdejšího západního Německa odmítl zakázat prodej historických vydání Mein Kampfu z doby druhé světové války.

Podle odborníků na extremismus bude mít navíc možné nové vydání Mein Kampfu na krajně pravicovou scénu jen malý dopad. Radikálové, kteří o knihu mají zájem, si ji už v minulosti mohli pořídit v antikvariátech – v roce 1943 kolovalo v třetí říši na deset milionů výtisků. Přes internet také bylo možné objednat si vydání v jiných jazycích.

V jiných jazycích než v němčině Mein Kampf po druhé světové válce několikrát vyšel. V Česku vydalo nekomentovaný překlad v březnu 2000 nakladatelství Otakar II. vedeném Michalem Zítkem, na kterého byla v listopadu téhož roku podána žaloba kvůli údajné podpoře a propagaci hnutí potlačujících lidská práva. Soudy nejprve Zítkovi uložily podmíněný trest, ale v březnu 2005 ho Nejvyšší soud zprostil viny. V platnosti nicméně zůstala pokuta 60 000 korun, kterou vyměřil pražský městský soud internetovému prodejci Zítkem vydané knihy Vítu Vařákovi.

Adolf Hitler podepisuje Mnichovskou dohodu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod