Peruánští šamani varují: Evropu v příštím roce čekají další teroristické útoky

Evropu v roce 2016 čeká nebezpečí a teroristické útoky. Ve Francii a dalších zemích budou lidé nespravedlivě a bezdůvodně umírat, tvrdí ve své neradostné předpovědi peruánský šaman Juan Osco. Ty seriózní předpovědi se zaměřují především na prezidentské volby v USA, tažení proti Islámskému státu a uprchlickou krizi.

Prezidentské volby v USA už teď plní titulní stránky. Ještě není jasné, kdo nastoupí do finálního duelu jako kandidát republikánského a demokratického tábora, analytici ale předvídají velký souboj o Bílý dům. „Pokud za republikány zvítězí Donald Trump nebo Ted Cruz, kteří mají podle průzkumů největší šanci nominaci získat, pak půjde o klasický souboj liberálů proti pravým konzervativcům,“ říká profesor Americké univerzity Leonard Steinhorn.

Proti nim s největší pravděpodobností stane Hillary Clintonová, jíž průzkumy před primárkami demokratů dávají jasný náskok. „Nese příslib silné zahraniční politiky, která by mohla vyrušit volání po síle, jistotách a moci, s nímž přicházejí republikáni,“ dodává Steinhorn.

Bojovat se ale nebude jen ve volbách. Očekávání vzbuzuje i tažení proti Islámskému státu. Nedávné osvobození Ramádí, hlavního města provincie Anbár, je podle tamních politologů i symbolické vítězství nad extremisty. Provincie Anbár byla totiž jednou z nejdůležitějších, které Islámský stát držel, a právě ji vyhlásili radikálové za centrum nového chalífátu.

Svět 2016: Migranti, konflikty, ale i sportovní události (zdroj: ČT24)

Naproti tomu v Sýrii se konflikt přesouvá stále víc i do politické roviny. Zatímco rozložení sil na bojišti ovlivňují radikálové, povstalci, syrská armáda i zahraniční milice, budoucnost země leží podle analytiků v rukou velmocí. „Syrská politika závisí víc na dohodě mezi Moskvou a Washingtonem než na syrské opozici. Netvrdím, že opozice nemůže jednání ovlivnit, ale rozhovory budou pokračovat podle toho, jak se Moskva s Washingtonem dohodnou,“ říká analytik Mazen Bilal.

S konflikty na Blízkém východě souvisí i evropská uprchlická krize. Podle OSN počet migrantů překročil už v prosinci jeden milion. Nejvíc jich míří do Německa a států severní a západní Evropy. Závisí hlavně na Turecku, zda dokáže na jaře a v létě příliv běženců omezit. Starý kontinent velké počty migrantů děsí - i kvůli bezpečnosti.

Rok 2016 ale bude i sportovním svátkem. Na svou chvíli v centru pozornosti se těší pořadatel letních olympijských her Rio de Janeiro. Sportovci doufají, že všechny stavby stačí dokončit. A i když možná nebude vše perfektní a plavci budou soupeřit v nepříliš čisté laguně, starosta města Eduardo Paes vzkazuje jediné - přijeďte do Ria, bude to jedna velká oslava.