Asadovy jednotky poráží povstalce v klíčovém městě Šajch Maskín

Syrská armáda vstoupila do klíčového jihosyrského města Šajch Maskín, které dosud ovládali povstalci. Podle rebelů pomohly Asadovým jednotkám intenzivní ruské nálety. Šajch Maskín se nachází na hlavní zásobovací trase vedoucí z Damašku do města Dará.

Podle Damašku se armádě podařilo dobýt několik východních a severních částí města včetně hlavního náměstí. Povstalecký zdroj ale agentuře Reuters sdělil, že se vojáci dostali jen na předměstí, kde nyní probíhají těžké boje.

Syrská armáda již v úterý dobyla v Šajch Maskínu důležitou vojenskou základnu. Podle nepotvrzených zpráv zemřely desítky lidí.

Rebelové tvrdí, že během dvou posledních dnů byly jejich pozice v Dará letecky bombardovány nejméně stokrát. „Tohle je nejsilnější ruské bombardování v Dará a bez něho by armáda, která trpí nedostatkem vojáků, jen obtížně těchto územních zisků dosáhla,“ citoval Reuters jednoho z tamních povstaleckých velitelů. 

Moskva přiznala 121 náletů v posledních dvou dnech

Rusko v konfliktu leteckými údery podporuje režim autoritářského prezidenta Bašára Asada. Na pozice teroristů začalo útočit koncem září.

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že v posledních dvou dnech podniklo 121 náletů, při nichž zasáhlo 424 cílů. Letadla bombardovala pozice Asadových nepřátel v provinciích Aleppo, Idlíb, Latákíja, Rakká, Homs, Dajr az-Zaur a Dará.

Podle exilové Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) zabily ruské nálety doposud 2371 lidí - mezi nimi 924 rebelů a 655 bojovníků Islámského státu, ale také téměř 800 civilistů. Zprávy o narůstajícím počtu civilních obětí znepokojují mimo jiné Spojené státy, které vedou mezinárodní koalici útočící na Islámský stát.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.