Tragický předposlední den roku v Tatrách – zahynulo pět lidí

Ve Vysokých Tatrách zahynuli čtyři slovenští horolezci a na polské straně hor jedna polská turistka. V nemocnici skončil také jeden Čech. Záchranáři zasahovali v Malé Studené dolině pod Prostredným hrotem a v oblastech Rovienky a Parichvost.

Podle serveru Aktuality.sk je jednou z obětí 34letý horolezec z Bratislavy. Server citoval prešovského policejního mluvčí Daniela Džobanika. Dlouhý pád s nárazy na skály způsobily horolezcovi zranění, které nebylo slučitelné se životem. Délka pádu do Rovienkové doliny byla asi 150 až 200 metrů na skalnatém terénu a dalších 150 metrů ve sněhovém terénu.

O chvíli později musel startovat vrtulník horské služby k dalšímu případu. Dva slovenští horolezci se zřítili během sestupu ze štítu Prostřední hrot u Malé studené doliny. Proč spadli oba, i když na sebe nebyli navázáni, není jasné.  Ani oni dlouhý pád nepřežili, stejně jako 31letý horolezec, který se zřítil ze 400 metrů v oblasti Parichvostu.

Záchranáři pomáhali i několika zraněným osobám - mimo jiné šestadvacetiletému českému turistovi, který spadl v oblasti Baranie rohy a utrpěl vícero zranění. Po ošetření na místě byl přepraven do nemocnice v Popradu.

Horská služba varuje, že jsou turistické stezky v Tatrách zledovatělé a stmívá se již v půl čtvrté odpoledne. Od 1. listopadu do 15. června navíc platí zimní uzávěra. Již začátkem prosince zahynul v oblasti Vysokých Tater polský horolezec, kterého smetla lavina.

Tragický den ve Vysokých Tatrách (zdroj: ČT24)

Pád stál život těhotnou polskou turistku

Polští záchranáři na druhé straně Tater se ve středu pokoušeli udržet při životě turistku, která spadla během horské túry. Těhotná žena ale zemřela poté, co ji vrtulník přepravil do nemocnice. V úterý si pád z horské stezky vyžádal život jiné turistky. Dva lidé zahynuli na polské straně Tater minulý týden. 

Zásahy horských záchranářů na Slovensku jsou zpoplatněny. Vícero pojišťoven ale nabízí pojištění, které kryje náklady na záchrannou akci. Letos už zemřelo ve Vysokých Tatrách osmnáct lidí.