Příbuzné utonulého syrského chlapce Ajlana přijali v Kanadě

Do Kanady dorazili příbuzní tříletého chlapce Ajlana Kurdího, který se spolu s matkou a bratrem utopil při snaze přeplout na člunu z Turecka do Řecka. Fotografie Ajlanova těla v září obletěla svět a stala se symbolem dětských obětí současné migrační krize, jakož i utrpení všech běženců prchajících před násilím.

Rodina Kurdíových se stala tváří uprchlické krize, konkrétní rodinou, která utíká před válkou v Sýrii. Alespoň její část je nyní na konci své cesty, Ajlanova strýce Muhammada se ženou a pěti dětmi přijala Kanada jako uprchlíky. „Jsem šťastná, ale zároveň i smutná kvůli tomu, co se stalo dětem mého strýce,“ rozplakala se Hevín Kurdíová na letišti.

Do Kanady se dříve snažil dostat i Abdalláh Kurdí se svou rodinou včetně Ajlana. Kanada je tehdy údajně odmítla. Po útěku z bombardovaného předměstí Damašku do Turecka nedokázal Abdalláh rodinu uživit. Vydali se proto na moře, cestu do Evropy přežil jen otec. Fotografie utonulého tříletého chlapce v září hořce připomněla celému světu utrpení uprchlíků.

Abdalláh Kurdí se po tragédii vrátil do rodného severosyrského Kobani, kde své blízké pohřbil. Krátce nato se začaly objevovat zprávy, že i on spolupracoval s pašeráky. Podle výpovědí tří Iráčanů, kteří se plavili na osudném člunu s ním, člun dokonce řídil.

Kurdí, který nyní žije v severoiráckém Irbílu, to ale popírá. Na Vánoce vyzval svět k solidaritě. „Když někomu před obličejem zavřete dveře, je to velmi těžké. A když se ty dveře otevřou, už se necítí ponížený,“ říká otec utonulých chlapců.

Události: Muhammad se bude v Kanadě živit jako holič (zdroj: ČT24)

Do Evropy přišlo letos už přes milion běženců. Jejich počet se i přes zimu a špatné počasí dál zvyšuje, i když o něco pomaleji. Do Itálie připlula za poslední tři dny další tisícovka lidí, na řeckou pevninu skoro osm tisíc. „Byla tam s námi nemocná paní. Je stará a nemůže chodit a my jsme nemohli nic dělat,“ popisuje útrapy útěku jedna z mnoha syrských uprchlic.

Zatímco třeba Švédsko se snaží počet příchozích omezit, Kanada se po volbách otevřela. Nová vláda chce do února přijmout 25 tisíc uprchlíků. Téměř polovinu z nich přitom budou sponzorovat soukromí dárci. Včetně Muhammada, který bude u své sestry, dnes kanadské občanky, pracovat jako holič. Stejně jako předtím v Damašku.