Šéf sevastopolského sněmu: Od připojení k Rusku se neudělalo nic pro rozvoj města

Šéf městského sněmu Sevastopolu Alexej Čalyj odstoupil. Podle médií to zdůvodnil tím, že od připojení k Rusku se neudělalo nic pro rozvoj města, a vybídl gubernátora Sergeje Meňajla, aby z tohoto neúspěchu vyvodil důsledky. Rusko loni Krym anektovalo a městu Sevastopol, kde má základnu ruská Černomořská flotila, udělilo postavení autonomního „federálního města“.

„Je to pro mě naprosto nečekané rozhodnutí, které respektuji, něco mi ale říká, že rozhodovaly emoce,“ prohlásil gubernátor Sergej Meňajlo. Dodal, že Sevastopol sice trápí „objektivní a subjektivní potíže“, ale ty mohou vyřešit jedině místní vláda a sněm společně. Vyzval Čalého, aby netrucoval, ale přistoupil ke „konstruktivní práci pro blaho Sevastopolu a jeho obyvatel“.

Média přičítají demisi Čalého mocenskému boji mezi oběma vůdci Sevastopolu. Předseda poslaneckého klubu vládní strany Jednotné Rusko, které patří 22 z 24 křesel v městském sněmu, agentuře TASS řekl, že teoreticky by mohl Čalého nahradit kdokoliv, ale fakticky za něj náhrada není. Čalyj si ponechal poslanecký mandát a sněm bude řídit až do lednové schůze.

Mocenský boj Čalyj vs. Meňajlo?

Čalyj byl na jaře 2014, kdy se organizovalo připojení poloostrova k Rusku, zvolen místními Rusy „lidovým starostou“ Sevastopolu a také stvrzoval spolu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem připojení Sevastopolu k Rusku. Nakonec na něj ale zbylo „jen“ křeslo šéfa městského parlamentu. Z této pozice kritizoval vládce města za neuspokojivé výkony.

„Nepokročili jsme vpřed ani v jediné věci, a tak se důvěra voličů blíží k vyčerpání,“ prohlásil Čalyj po oslavách prvního výročí připojení Krymu a Sevastopolu k Rusku. Slíbil tehdy, že odstoupí, pokud se situace nezmění k lepšímu.

Konflikt ve vedení města se dále prohluboval. Začátkem léta média informovala, že se Čalyj chystá udat gubernátora na prokuratuře, protože odmítl propustit svého zástupce, kterému městský sněm vyslovil nedůvěru. V srpnu pak začal sběr podpisů pod petici k prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby v Sevastopolu udělal pořádek.

Uspořádat demonstraci proti gubernátorovi ale tehdy městské úřady přívržencům Čalého nepovolily. Kreml pak Čalému údajně doporučil, aby si nehrál na opozičníka a nepodnikal sabotáže.