V Austrálii unikly z havarovaného vlaku tisíce litrů kyseliny sírové

K masivnímu úniku kyseliny sírové došlo zřejmě po havárii nákladního vlaku v odlehlé části Austrálie. Uniknout mohlo až 31,5 tisíce litrů této žíraviny, v jednom z vozů je zřejmě trhlina. Policie ve městě Julia Creek v australském státě Queensland oznámila, že vlak převážel více než 800 tisíc litrů kyseliny – původní odhady přitom byly čtyřikrát nižší.

Kolem místa nehody zůstává dvoukilometrová bezpečnostní zóna. Přístup záchranných čet stále komplikují záplavy v oblasti. Testy nicméně ukázaly, že uniklá chemikálie nezasáhla žádné vodní zdroje. „Zdá se, že v tuto chvíli kyselina neuniká z žádného dalšího vagonu,“ uvedla policie v prohlášení.

Příčina nehody, při níž vykolejila lokomotiva a všech 26 vagonů a tři strojvůdci byli lehce zraněni, dosud není známá. Vyšetřovatelé nyní zkoumají i možnost, že při incidentu mohly hrát roli i záplavy.

Kyselina sírová je žíravina, která může při kontaktu s pokožkou způsobit těžké popáleniny. Její využití v průmyslu je velmi široké: používá se například při výrobě hnojiv, chemikálií, plastů, léčiv nebo barviv.