Evropa se před Silvestrem obává teroru a zvyšuje bezpečnostní opatření

Po varování tajných služeb se řada evropských metropolí obává útoků při oslavách konce roku. V Belgii byli zatčeni dva muži, kteří jsou podezřelí z příprav teroru, na Silvestra se radikálové chystali zaútočit i v Sarajevu. Kromě francouzských měst se nejohroženější cítí být Londýn. Česku prý žádné eminentní nebezpečí nehrozí, opatření proto nebudou nijak výjimečná.

Po další vlně razií, při nichž belgická policie zabavila výcvikové vojenské uniformy, propagandistický materiál Islámského státu a počítače, byli zatčeni dva lidé. Čelí obvinění z podílu na činnosti teroristické skupiny, verbování a řízení teroristů a přípravy atentátů.

„Vyšetřování odhalilo hrozbu vážných útoků, jejichž terčem mělo být několik symbolických míst v Bruselu, a které měly být spáchány v době volna na konci roku,“ řekl podle zahraničních agentur úřad federálního prokurátora.

„Symbolickými terči by mohly být policejní služby a vojáci pobývající v Bruselu,“ zmínil možné terče mluvčí vládního krizového centra OCAM, které vyhodnocuje teroristické hrozby v Belgii. V pondělí nechal OCAM u těchto bezpečnostních složek v metropoli zvýšit pohotovost

Cílem by se prý mohlo stát také známé historické náměstí v centru města Grande Place, tradiční místo vánočních trhů a novoročních oslav. Zda zde letos Silvestr bude v obvyklém rozsahu není jasné. Starosta Bruselu o tom rozhodne až předposlední den roku.

Události: Konec roku pod policejním dohledem (zdroj: ČT24)

Ostraha Braniborské brány

Před silvestrovskými útoky varovaly evropské metropole o víkendu nejmenované tajné služby. Upozornila na to Vídeň, která se dostala dokonce ke jménům potenciálních pachatelů. „Nemáme žádné konkrétní stopy, že by tito lidé byli v Rakousku nebo v Evropě. U některých ani nevíme, jestli jde o skutečné osoby,“ tvrdí mluvčí rakouské policie Christoph Poelzl.

Vídeňská radnice kvůli tomu oslavy konce roku rušit nehodlá, ale přibude více namátkových kontrol a hlídek v místech vysoké koncentrace lidí, hlavně na Štěpánském náměstí. 

Berlín zase soustředí ostrahu k Braniborské bráně, každoročnímu dějišti silvestrovských oslav pro půl milionu lidí. U vstupů do dvoukilometrové zóny se budou kontrolovat tašky, dovnitř se nedostanou žádná větší zavazadla ani pyrotechnika, lahve a ostré předměty.

Nervozita v Londýně

Ve Francii až do nového roku platí mimořádná bezpečnostní opatření. Kvůli hrozbě dalších teroristických útoků jsou zaměřená i na kostely. Hlídají je policisté, četníci a vojáci. Při vstupu do chrámu musejí všichni návštěvníci ukázat, že nic neskrývají pod kabátem.

Už delší dobu se cítí ohrožený také Londýn, hlavně kvůli bombardování islamistů. Útok v britské metropoli je podle úřadů vysoce pravděpodobný, v ulicích jsou nepřetržitě ozbrojené policejní hlídky.

Už dříve varovalo americké ministerstvo zahraničí, že možným terčem teroristů je i Milán, Řím nebo Vatikán. Na noc ze Silvestra na Nový rok se chystal velký útok i v bosenském Sarajevu. Úřady zatkly podezřelé, podle prokurátora plánovali zabít nejméně sto lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Česku se na Silvestra připravují hasiči

Tuzemsku podle všeho teroristický útok přímo nehrozí, přesto stále platí zvýšená bezpečnostní opatření v obchodních centrech i na ruzyňském letišti. Na přelomu roku bude v ulicích více policistů, v pohotovosti budou také hasiči a záchranná služba. Důvodem je však bujaré veselí a s ním spojená rizika, která s sebou každoročně přináší silvestrovské oslavy.

„Na Silvestra budeme umisťovat dvě hasičské jednotky na Staroměstské náměstí a jednu na Můstek,“ popisuje velitel směny Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Miloš Němec. „Ve službě bude kolem stovky zaměstnanců včetně zdravotnického dispečinku, navíc budou posíleny výjezdové skupiny,“ dodává mluvčí pražské Zdravotnické záchranné služby Jiřina Ernestová.

Novinkou pro všechny složky bude letošní novoroční ohňostroj, který se poprvé rozzáří z Vítkova. A právě kvůli bezpečnosti sem lidé nebudou mít přístup. Doprava v okolí památníku však omezena nebude.