Beduíni na Sinaji úspěšně válčí s Islámským státem. Bez násilí

Beduíni na Sinaji válčí s islamisty bez střílení (zdroj: ČT24)

Miliardy dolarů vojenské pomoci investují mocnosti světa do boje proti radikálům z Islámského státu (IS). V jižní části Sinajského poloostrova se přitom teroru dokázali postavit nikoliv vojáci, ale Beduíni – a to bez krveprolití. Snahy radikálů o expanzi podle svých slov zastavili dělicí čárou v písku.

Egyptská odnož islámských teroristů známá jako Provincie Sinaj je jednou z nejnebezpečnějších. Na neklidném severu poloostrova mají stoupenci Islámského státu tisíce bojovníků. Povraždili zde stovky lidí.

Bojovníci IS i dalších jemu spřízněných militantních skupin ale chtějí na jih. Ten je na rozdíl od plochého severu hornatý a skýtá řadu úkrytů. A právě vstupní brány do jižní části vyprahlé sinajské pouště se bez krveprolití podařilo ubránit neozbrojeným šejkům. 

Sinajský poloostrov
Zdroj: ČT24

„Zastavili jsme IS více než dvacetkrát. Vyrazili jsme proti nim s padesáti auty a odrazili je. Nevystřelili jsme jedinou kulku. Kdybychom to udělali, byla by válka,“ uvědomuje si Hussien Abu Atwey, vůdce tarabinských Beduínů. „IS se nás bojí, protože jsme jednotní,“ dodává.

Nejsou to muslimové. Zabijí kohokoliv, kdo s nimi nesouhlasí. My přijímáme všechny včetně křesťanů a židů, ale nikdy nepřijmeme Islámský stát.
Sulieman El Meharwel
náčelník mesaiedských Beduínů

S egyptskou pomocí by prý mohli islámské radikály odrážet ještě efektivněji. „Kdyby vláda přišla a dala nám zbraně a příkaz, abychom bojovali s islamisty, dokázali bychom je porazit,“ soudí Abu Atwey. 

Sinaj je poslední roky semeništěm únosů, blokád a demonstrací. Tamní bezpečnostní situace se výrazně zhoršila po pádu Mubarakova režimu. Beduíni se cítí dlouhodobě utlačováni a diskriminováni. Káhirský režim obviňují z vraždění civilistů, včetně žen a dětí. Egyptské autority to ostře odmítají.