Nejméně 43 obětí si v USA vyžádaly vánoční bouře a tornáda

Nejméně 43 obětí si vyžádaly bouře, které během vánočního víkendu zasáhly jih, jihozápad a středozápad Spojených států, kam přinesly záplavy a tornáda. Živly ničily domy, strhávaly automobily ze silnic a zmařily cestovní plány milionů lidí během rušného cestovního období.

Špatné počasí nebo jeho hrozba přimělo vedení Missouri a Nového Mexika vyhlásit ve svých státech stav nouze. V Missouri a Illinois zahynulo při záplavách nejméně 13 lidí. Jedenáct mrtvých a desítky zraněných si vyžádala silná tornáda, která se přehnala oblastí Dallasu a způsobila značné škody. Další lidé se stali obětí počasí na jihozápadě státu.

Tornáda byla dalším z řady nebezpečných extrémů počasí, které v posledních dnech sužovaly Spojené státy - od silného sněžení v Novém Mexiku, západním Texasu a Oklahomě až po prudké záplavy v oblasti amerických Velkých planin a středozápadu. „Takto silné tornádo v městské oblasti je velmi vzácné,“ řekl meteorolog Matt Bishop. „Je to naprostá zkáza,“ komentoval situaci policejní mluvčí Pedro Barineau. 

Nejméně 43 obětí si vyžádaly vánoční bouře a tornáda (zdroj: ČT24)

V Texasu vyhlásil guvernér Greg Abbott Dallas a tři okolní okrsky za oblast katastrofy. Zároveň varoval obyvatele, aby si dávali pozor na sníh v západních částech státu a na řeky, které se v dalších oblastech vylévají z břehů. „Pokud nemusíte nikam jezdit, pak to prosím nedělejte,“ řekl na tiskové konferenci.

Meteorologická služba vydala varování pro rozsáhlé střední části Spojených států včetně varování před sněhovými bouřemi v částech Nového Mexika, Texasu, Oklahomy a Kansasu.

Nepříznivé počasí má samozřejmě vliv na leteckou dopravu. Špatné počasí si v neděli vynutilo zrušení téměř 1300 leteckých spojů. Zhruba polovina z nich se týkala Dallasu.