Zlom v boji o irácké Ramádí. Vojáci převzali kontrolu

Irácká armáda získala kontrolu nad vládními budovami v centru města Ramádí a porazila ozbrojence z hnutí Islámský stát. „Získání kontroly nad vládním komplexem znamená, že byli v Ramádí poraženi,“ uvedl mluvčí vojenských operací ve městě Sabáh Númání. Jde o první velké vítězství iráckých jednotek vycvičených experty z USA za posledních 18 měsíců, kdy se vojákům příliš nedařilo.

Závěrečnou ofenzivu zahájila armáda tento týden. Vojáci procházeli postupně opatrně jednotlivými budovami, největší obavy měli z nastražených výbušnin, útočili na ně ale i odstřelovači a sebevražední atentátníci. Islamisté údajně z oblasti uprchli na severovýchod města.

„Dalším krokem je vyčistit město od zbylých bojovníků, kteří by se tam mohli pohybovat,“ dodal mluvčí. Ve vládních budovách podle něj ale již žádní ozbrojenci Islámského státu nejsou.

Irácká státní televize přinesla záběry vojáků, obrněných vozidel a tanků, jak postupují ulicemi Ramádí a hromadami sutin a zbořených domů. Některé ze čtvrtí vypadaly naprosto zničené.

Televize rovněž odvysílala záběry z převážně šíitských měst na jih od Bagdádu, kde dobytí Ramádí, střediska provincie Anbár, slavili lidé tancem v ulicích a máváním vlajkami z projíždějících automobilů. Irácké úřady zatím nezveřejnily žádnou bilanci obětí bojů. Podle vlády se ale většina civilního obyvatelstva z města stihla evakuovat ještě předtím, než byl útok zahájen.

Převážně sunnitské město, které leží 90 kilometrů západně od Bagdádu, padlo do rukou islamistů v květnu. Ve středu vojenské velení oznámilo, že dobytí města je otázkou několika dní. Vytlačení bojovníků IS z Ramádí je označováno za předpoklad úspěšného boje o severoirácký Mosul, který islamisté získali loni bez boje.