Finsko zakázalo přejezdy na kole u severních přechodů s Ruskem

Finsko zakázalo přejezdy na kole u dvou nejsevernějších přechodů s Ruskem. Právě bicykly dosud hojně využívali běženci, neboť Rusové nepouštějí přes hranice pěší. Důvodem nového opatření je podle úřadů bezpečnost účastníků silničního provozu, uvádí finská média.

Nově je možné nejsevernější hraniční přechody Raja-Jooseppi a Salla přejet pouze vozem. Finská televize YLE uvedla, že od středy do pátku nepřekročil rusko-finskou hranici v Laponsku žádný běženec. V sobotu pak přijelo z Ruska autem s jedním Rusem pět lidí, kteří požádali o azyl. Zmíněný Rus nyní čelí podezření z organizování nelegální přeshraniční přepravy běženců, uvedla agentura TASS.

Takzvaná severní migrační trasa vedoucí přes Rusko do Norska či Finska se jeví lidem prchajícím před válkou a chudobou bezpečnější a levnější alternativou nebezpečné přeplavby Středozemního moře. Migranti navíc v Rusku díky turistickým či studentským vízům pobývají legálně, což jim cestu k hranicím usnadňuje.

Letos už ve Finsku požádalo o azyl asi 30 tisíc lidí, celkem jich vláda očekává až 35 tisíc. To je takřka desetinásobek proti loňsku, kdy se ochrany v této pětiapůlmilionové zemi dožadovalo 3650 lidí.

Finsko již avizovalo, že odmítne všechny, kteří do země nepřicházejí kvůli válce či pronásledování ve své vlasti, ale v touze zajistit si vyšší životní úroveň. Týkat se to podle vládních odhadů bude asi dvou třetin žadatelů.