Záplavy v Jižní Americe vyhnaly z domovů přes 120 tisíc lidí

S rozsáhlými záplavami se potýkají v Uruguayi, Brazílii, Argentině a Paraguayi, kde je situace nejhorší. Jenom v oblasti kolem metropole Asunciónu muselo z domovů odejít na 90 tisíc lidí. Celkem bylo evakuováno přes 120 tisíc lidí.

Paraguayská vláda vyhlásila v Asunciónu a sedmi dalších regionech stav ohrožení, aby uvolnila přístup k nouzovým fondům. Záplavy v této jihoamerické zemi si vyžádaly několik lidských životů, oficiální statistika zatím podle Reuters není k dispozici.

Mnozí z evakuovaných v okolí metropole Asunciónu jsou chudí obyvatelé, kteří žijí v provizorních obydlích na břehu řeky Paraguay. Řeka, která jindy zajišťuje mnoha lidem v regionu obživu, se tak změnila v nepřítele. Podle předpovědí se situace bude navíc tady a na severovýchodě Argentiny ještě zhoršovat.

Evakuace i v dalších zemích

Asi 20 tisíc lidí nechaly úřady evakuovat na severu Argentiny a zhruba přes devět tisíc pak v Uruguayi. Podle tamních krizových štábů hladiny rozvodněných řek zřejmě kulminovaly, několik dní ale potrvá, než voda výrazněji opadne. Místní média uvádějí, že v Argentině a Uruguayi zahynuli nejméně čtyři lidé.

Státy Jižní Ameriky zasažené povodněmi
Zdroj: ČT24

Na jihu Brazílie u hranic s Argentinou a Uruguayí voda připravila o domovy asi dva tisíce lidí, voda zde postihla na 38 měst. Postižené oblasti již navštívila brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. Do postižených oblastí také vyslal nově zvolený argentinský prezident Mauricio Macri šéfa svého kabinetu Marcose Penu.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová
Zdroj: Reuters

 „Požádal nás, abychom tady na místě spolupracovali s guvernérem a starosty. V první řadě přinášíme zprávu o podpoře ze strany vlády. Jsme s vámi v této obtížení situaci,“ uvedl šéf kabinetu.

Letošní často extrémní počasí výrazně ovlivnil meteorologický jev El Niňo, který je podle OSN nejhorší za posledních 15 let.