Tornáda v USA udeřila i na Texas, počet mrtvých stoupá

Bouře na jihovýchodě Spojených států si vyžádaly podle aktuální bilance už 28 mrtvých. Texas ohlásil jedenáct mrtvých při řádění tornáda a spolu s Novým Mexikem a Oklahomou očekává ještě přívaly sněhu kvůli studené frontě z Aljašky. V Novém Mexiku může napadnout až 60 centimetrů sněhu.

V Texasu postihlo tornádo město Garland, které je vzdáleno zhruba 25 kilometrů severovýchodně od Dallasu. Policie uvedla, že během tornáda zahynulo pět lidí při dopravních nehodách, další tři mrtvé nalezli záchranáři v troskách čerpací stanice poničené silným větrem a tři lidé také zahynuli v okolí Dallasu. Místní úřady vyzvaly obyvatele, aby z bezpečnostních důvodů nevyjížděli na silnice.

„Je to totální zkáza,“ uvedl mluvčí garlandské policie Pedro Barineau. „Je velmi těžké, když vás tak hrozná bouře zasáhne den po Vánocích,“ dodal. Před smrtí v troskách často zachraňovaly speciální úkryty. „Dokud to nevidíte, nedojde vám, jak důležité je se schovat, jakkoli a hlavně okamžitě,“ zmínil šerif v okresu Perry v Tennessee Bart Rosson.

Na sedm texaských okresů podle amerických meteorologů útočí šest tornád. Vichřice ničí budovy, rozvodněné řeky zaplavují silnice a železniční tratě. Lijáky zaplavují silnice i centra měst. O počtu zraněných zatím záchranáři nemají přehled. Bez proudu se ocitlo asi 30 tisíc lidí. V řadě případů nefungují ani dodávky plynu.

Ve státě Mississippi zahynulo deset lidí. Doposud úřady uváděly osm obětí, v sobotu ale byla nalezena těla dvou lidí pohřešovaných od středy. Jednoho mrtvého v sobotu ohlásila Alabama. Šest lidí zahynulo v Tennessee.

Tornáda doplní sněžení

Tornáda ale nejsou jedinou komplikací v počasí. Sever Texasu, region zvaný Panhandle, Nové Mexiko a Oklahoma se připravují na přívaly sněhu. Důvodem je studená fronta, která přichází od Aljašky. Americká Národní meteorologická služba (NWS) vydala výstrahu před historickou sněhovou bouří. V Novém Mexiku by mohlo napadnout šedesát centimetrů sněhu.

Nepříznivé počasí má samozřejmě vliv na leteckou dopravu. Během neděle aerolinky zrušily přinejmenším čtyři sta vnitroamerických letů. Většina z nich směřovala z Dallasu nebo
do něj.

Následky tornáda v Mississippi
Zdroj: ČTK/AP/Stan Carroll
Vydáno pod