Francouzská novinářka se pustila do Číny kvůli Ujgurům, Peking ji vyhostí

Čína rozhodla o vyhoštění francouzské novinářky Ursuly Gauthierové, která v zemi působila šest let. Pekingu se nezamlouvá její postoj k Ujgurům – reportérka napsala článek, v němž kritizovala čínskou politiku vůči této muslimské menšině.

Peking potvrdil, že novinářce neprodloužil akreditaci. Gauthierová, která pracuje pro francouzský list L'Obs, tak musí zemi opustit do konce prosince.

Čínským úřadům se nelíbí, že žurnalistka ve svém článku po listopadových atentátech v Paříži naznačila, že čínská solidarita s Francií může být jen naoko – a sloužit Pekingu k ospravedlnění svých tvrdých zásahů v Sin-ťiangu.

Peking požadoval omluvu, ta nepřišla

Podle Číny její příspěvek podporoval „terorismus a kruté činy“, jež si vyžádaly lidské životy. Gauthierová to považuje za absurdní – komunistický režim se podle ní snaží zastrašit zahraniční novináře, kteří v Číně působí.

Jsem přesvědčená, že se pokoušejí zastrašit zahraniční novináře v Číně, protože nechtějí, aby kdokoliv říkal věci, které nejsou v souladu s oficiální verzí. Ať už jde o místní novináře, blogery nebo zahraniční média.
Ursula Gauthierová
francouzská novinářka

Za své články se omlouvat nehodlá. Naposledy Peking vyhostil před třemi lety korespondentku Al-Džazíry Melissu Chanovou.

Ursula Gauthierová
Zdroj: ČTK/AP/Mark Schiefelbein

Podle Číny stojí za nepokoji v západočínské autonomní oblasti Sin-ťiang muslimští separatisté, kteří mají vazby na zahraničí. Ujgurové ale tvrdí, že k násilí dochází proto, že Čína potlačuje jejich náboženské a kulturní zvyky.