Vyšetřovatelé: Za katastrofu v Šen-čenu mohl člověk

Za sesuv půdy v čínském Šen-čenu může podle tamních úřadů lidská chyba. Záchranáři vyprostili dvě bezvládná těla. Dalších více než 70 lidí se týden po katastrofě stále pohřešuje. Místní vláda slibuje, že neštěstí nechá důkladně vyšetřit a viníky potrestá.

Vybagrovaná zemina a suť s sebou před týdnem strhla 33 budov – mezi nimi dělnické ubytovny i tovární haly. „Na základě vyšetřování došla komise k závěru, že sesuv půdy byl způsoben spíše zřícením hromady stavebního odpadu než přírodní katastrofou. Šlo o porušení bezpečnosti,“ konstatoval náměstek čínské komunistické strany v Šen-čenu Ma Sing-žuej.

O riziku spojeném s obří skládkou se vědělo

Čínská média před několika měsíci upozorňovala na nebezpečí spojené s mimořádně velkou hromadou odpadu, která měla být uzavřena už v únoru. Dělníci z postižené lokality prohlašují, že odpad byl na skládku navážen i po termínu jejího plánovaného uzavření. Bahno prý pokrylo území o rozloze 380 tisíc čtverečních metrů, na výšku sahá až do deseti metrů.

Vedení Šen-čenu slibuje, že bude s vyšetřovateli dál spolupracovat. „Poté, co vyšetřovatelé předloží své závěry, vyvodíme z toho naši zodpovědnost. Dotyčné potrestáme s ohledem na zákony a regulace. Nehoda také způsobila velké ztráty na životech a majetku a zanechala špatný obrázek. Byla to pro nás velká lekce. Poškodilo to i pověst Šen-čenu. Místní vláda proto vyjadřuje upřímnou soustrast rodinám obětí a upřímně se omlouvá celé společnosti,“ podotkl Ma Sing-žuej.

Týden po katastrofě si zavalené zaměstnance tichou vzpomínkou připomněli i zástupci místní samosprávy, vojáci a občané, kteří na místě neštěstí položili květiny. Smrtelný incident v průmyslovém komplexu znovu otevřel debatu o bezpečnosti čínských továren, které jsou podle některých příliš velkou daní za rychlý ekonomický růst.