Bouřlivé Vánoce v USA nekončí – tornádo zranilo další lidi

Nejméně tři zraněné za sebou zanechalo tornádo, které zasáhlo město Birmingham v americké Alabamě. Vichr zničil několik domů, kácel stromy a strhával elektrické vedení. Střední a jižní část USA sužují mohutné bouře od středy – zemřelo už 17 lidí. Místní úřady varují před dalšími bouřemi a povodněmi.

Alabama čelí bouřkám a silným srážkám od poloviny týdne. Tornádo zasáhlo jihozápadní část Birminghamu v pátek odpoledne místního času. „Zdá se, že (tornádo) způsobilo značné škody,“ uvedl meteorolog Jody Aaron.

Někteří lidé nestačili zareagovat včas. „Popadla jsem syna a povídám: Jdeme. Ale jen jsem to dořekla, vítr strhl polovinu našeho domu. Vytrhl přední okno, zadní okno a celou zeď povalil na zem,“ vzpomíná obyvatelka Birminghamu. Nejméně tři osoby skončily s lehčími zraněními v nemocnici.

V důsledku mohutných bouří, které od středy postihly centrální a jižní část Spojených států, zahynulo 17 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Bouře, včetně série tornád, rovněž zničily množství domů a způsobily značné problémy v dopravě v době Vánoc, kdy se na silnice vydává na sto milionů obyvatel USA.

Bouře o víkendu zasáhnou více i střed USA. Povodně prý hrozí oblastem od severu Texasu po Missouri. Meteorologové varují, že na různých místech od Mississippi po Georgii bude nejspíš v příštích dnech v důsledku bouří dále narušena silniční a letecká doprava.