Kim Čong-un podle expertů přibral 40 kilo. Zřejmě kvůli stresu z mocenského boje

Až 40 kilogramů přibral za poslední čtyři roky severokorejský vůdce Kim Čong-un. Experti jihokorejského Ústavu pro národní bezpečnostní strategii to nepovažují za normální a usuzují, že by mohl trpět zhoršujícími se zdravotními problémy.

Koncem roku 2011, kdy po smrti svého otce Kim Čong-ila převzal moc v zemi, vážil Kim Čong-un zhruba 90 kilogramů. Nyní se jeho hmotnost odhaduje na 120 až 130 kilogramů.

Severokorejský vůdce může trpět vysokou hladinou stresu a existují důkazy, že zvýšil konzumaci alkoholu a spotřebu cigaret. To může souviset s vysokým krevním tlakem a dýchacími problémy. Stres může podle analytiků vyplývat z mocenského boje, který zasáhl i do jeho rodiny.

V roce 2013 nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka za údajnou vlastizradu. Byl manželem Kim Čong-ilovy sestry a byl považován za druhého nejmocnějšího muže v zemi. Čangovu manželku, svou biologickou tetu, zbavil Kim Čong-un veškeré moci, jíž se do té doby těšila, a její osud zůstává nejasný.

Loni na podzim se Kim Čong-un čtyřicet dní neobjevil na veřejnosti, nezúčastnil se tehdy dokonce ani oslav 69. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce. Spekulovalo se o jeho špatném zdravotním stavu, především o poraněném kotníku. Zdravotní problémy zřejmě zdědil po svém dědečkovi Kim Ir-senovi – včetně cukrovky a srdečních a psychických problémů. Podle některých expertů dokonce záměrně tloustne, aby svého slavného dědečka víc připomínal.

Kim Čong-un v polovině prosince naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu. Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013. V minulosti už přitom několikrát naznačil, že vyvíjí „ještě silnější a mocnější zbraň". Konkrétní zmínka o vodíkové bombě ale zatím v severokorejské propagandě chyběla. Experti nicméně pochybují, že by KLDR takovou zbraň vlastnila.