Chodorkovskij zřejmě požádá o azyl v Británii. Zatykač je podle něj Putinova pomsta

Miliardář Michail Chodorkovskij chce požádat o azyl v Británii. Reaguje tím na mezinárodní zatykač, který ve středu vydal ruský soud. Dvaapadesátiletý podnikatel, který žije na Západě, je obviněn z podílu na dvou vraždách z konce 90. let. Případ odmítá jako politicky motivovanou frašku a vydání do Ruska se neobává.

Bývalý šéf ropného koncernu Jukos řekl stanici BBC, že nyní je jasné, že ho ruský prezident Vladimir Putin považuje za „vážnou hrozbu“. V Londýně, kde nyní žije, se prý cítí bezpečně.

Chodorkovskij byl považován za možného Putinova politického konkurenta. V roce 2003 byl zatčen a později odsouzen za daňové úniky a zpronevěru. Na základě prezidentské milosti se v prosinci 2013 dostal na svobodu.

Vyšetřovací výbor, který je ruskou obdobou americké FBI, Chodorkovského v nepřítomnosti obvinil z nařízení vraždy nepohodlného starosty západosibiřského Něftějugansku z roku 1998. Starosta prý požadoval na ropném koncernu Jukos, aby vyplatil státu nepřiznané daně.

Chodorkovskij má podle vyšetřovatelů podíl na smrti tělesného strážce podnikatele Jevgenije Rybina. Stalo se tak údajně při jednom z pokusů zabít Rybina v letech 1998 až 1999. Při střelbě bylo tehdy také zraněno několik dalších lidí.