Procesí poutníků tradičně dorazilo do Betléma

V palestinském Betlémě začaly vánoční oslavy. Z Jeruzaléma tam dorazilo procesí křesťanských poutníků z celého světa vedené jeruzalémským patriarchou Fuádem Tvalem, který zde bude sloužit půlnoční mši. Většinu z desetikilometrové trasy vykonali v automobilech a autobusech, až konec cesty pak šli do Betléma pěšky. Jejich cílem bylo náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně postavenou nad údajným místem narození Ježíše Krista.

I když se náboženské oslavy konají jako obvykle, vzhledem k dlouhodobému násilí mezi Izraelci a Palestinci přijelo mnohem méně cizinců. Podle starostky Betléma jsou tamní hotely obsazeny jenom ze 40 procent.

Izraelské ministerstvo pro cestovní ruch bude počínaje pátkem provozovat mezi Jeruzalémem a Betlémem zdarma autobusy. U vjezdu na Západní břeh Jordánu, kde Betlém leží, budou návštěvníci pohoštěni sladkostmi.

Bazilika Narození Páně
Zdroj: ČTK/AP

Oslavy jsou naplánovány také v galilejském Nazaretu, kde Ježíš žil podle víry křesťanů v mládí. Také tam se má konat procesí a po setmění ohňostroje. Na společné oslavy s poutníky se připravily také některé galilejské vesnice, kam se mají sjet pozvaní hosté.

V některých telavivských čtvrtích, v nichž žijí afričtí přistěhovalci, se objevily vánoční stromy a dekorace a bylo také postaveno tržiště se zbožím určeným křesťanům. Izraelské ministerstvo cestovního ruchu tvrdí, že Izrael ve vánočním období očekává desítky tisíc turistů. Loni Izrael navštívily tři miliony lidí a 54 procent z nich byli křesťané.

Bazilika Narození Páně v Betlémě
Zdroj: ČTK/AP

Před bazilikou Narození Páně už stojí vyzdobený vánoční strom, ale turistů je méně než v minulých letech. Palestinští obchodníci si stěžují na špatné časy vyvolané neustávajícím násilím. Od září při němž přišlo o život na 140 lidí, čtyři z nich byli z Betléma.

I když některé z plánovaných oslav byly z piety k mrtvým zrušeny, náboženské obřady, k nimž patří půlnoční mše, zůstaly zachovány.

Stamiliony křesťanů ve světě slaví Vánoce (zdroj: ČT24)