Požár v nemocnici v Saúdské Arábii zabil více než dvě desítky lidí

Nejméně 25 mrtvých a 107 zraněných si dnes vyžádal požár v nemocnici v Saúdské Arábii. Plameny zničily jednotku intenzivní péče a porodní oddělení.

Neštěstí se stalo v ústřední nemocnici v městě Džázán na jihozápadě království. Příčiny požáru, který se již podařilo uhasit, se vyšetřují. Zranění byli převezeni do soukromých i všeobecných nemocnic v oblasti.

Hořet začalo o středeční půlnoci a plameny zachvátily první patro budovy. Jeden z lékařů zmínil, že příčinou by mohl být zkrat.

Kritika na sociálních sítích: Vláda se nezajímá o okrajové části

Na sociálních sítích se objevily příspěvky, které kritizují centrální vládu z opomíjení okrajových částí království. V srpnu například začal hořet obytný komplex pronajatý na východě země ropnou společností Aramco a uhořelo v něm deset lidí a 259 osob bylo zrněno. Příčinou byl zkrat na elektrickém vedení v podzemním parkovišti.

Uživatelé například doufají, že „tato katastrofa poukáže na situaci, v níž se nacházejí džázánské nemocnice.“ Naděje na zlepšení je prý ale i tak málo. Někteří další požadovali dokonce rezignaci ministra zdravotnictví.

Město, které leží poblíž jemenské hranice, se před několika dny stalo cílem raketového útoku šíitských povstalců v Jemenu. Saúdskoarabská protiraketová obrana střely zneškodnila a vojenská letadla zaútočila na místo, z něhož byly rakety vystřeleny.