Vzdělání pro dívky, společný projekt dvou mladých bojovnic

Dva silné příběhy (zdroj: ČT24)

Dvě mladé ženy, Pákistánka a Syřanka spojily síly a připravují projekt, který by měl v chudých zemích zajistit mladým dívkám právo na vzdělání. První z nich je přitom nositelkou Nobelovy ceny za mír a Sacharovovy ceny za svobodu myšlení. Druhá jde v jejích stopách. Jejich strastiplné životní příběhy už oblétly svět.

Samotný projekt má odstartovat v únoru příštího roku. Obě ženy ho připravují v Londýně, kde jsou nyní sousedkami. Ve vzdělání vidí šanci rozhodovat o svém vlastním životě a nespoléhat na to, že lepší budoucnost zajistí jedině svatba. Proto obě ženy jdou dál za svou vizí, že každá dívka má právo na vzdělání jako muži.

Dva silné příběhy

Onou Pákistánkou je Malala Júsufzaiová. V roce 2012 se ji kvůli jejímu boji za vzdělání dívek pokusili zabít radikální islamisté z hnutí Taliban. Vážně ji postřelili do hlavy, ale přežila. Dívka se brzy stala světoznámou celebritou, přijali ji v Bílém domě i Buckinghamském paláci a promluvila v newyorském sídle OSN. Vydala rovněž svou autobiografii a kromě Nobelovy a Sacharovovy ceny dostala také řadu dalších ocenění.

Syřance Muzoon Al-Mellehanové je 17 let. Její rodina před dvěma lety utekla ze Sýrie. Nový domov našli v Zátárí – jednom z největších uprchlických táborů na světě. A tehdy Muzoon začala obcházet stan po stanu, rodinu po rodině, aby lidem předala svou vizi o vzdělání. Její aktivismus a zápal začal připomínat příběh Malaly, až se jí začalo přezdívat syrská Malala.

Poprvé se dívky potkaly v Jordánsku. Nyní jsou již obě v Londýně, kde připravují svůj společný projekt.

Vydáno pod