Na východě Ukrajiny má přes svátky platit nové příměří

Východ Ukrajiny bude přes svátky ˜– snad – klidný (zdroj: ČT24)

Donbas hlásí uzavření nového příměří – zbraně by podle aktuální dohody z Minsku měly utichnout po dobu svátků až do silvestra. Předchozí příměří mezi ukrajinskou armádou a separatisty platilo od začátku školního roku v září a vydrželo a do nedávného vzplanutí šarvátek.

„Klíčový problém, který zůstává dosud nevyřešen, je pokračující ostřelování na frontové linii. Právě proto jsme se domluvili na úplném a bezpodmínečném klidu zbraní, počínající od 00:00 v noci z 22. na 23. prosince,“ uvedla mluvčí hlavního ukrajinského vyjednávače, bývalého prezidenta Leonida Kučmy, Darka Oliferová. „Tato iniciativa byla zvláště potřebná civilistům, aby mohli v klidu strávit vánoční svátky a Nový rok,“ dodala.

Zprávu o novém příměří podle agentury Interfax potvrdil i zástupce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na minských jednáních, avšak upozornil na znepokojení, jaké budí nestabilní situace v Donbasu na východě Ukrajiny. Připustil nicméně, že díky zářijovému příměří poklesl počet civilních obětí na třetinu v porovnání s předchozími třemi měsíci.

Právě během posledních týdnů incidentů na Donbasu opět přibylo. Kyjev jen v úterý napočítal 30 porušení klidu zbraní. Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal více než 9000 mrtvých. I když civilních obětí od září o třetinu ubylo, humanitární situace je dál vážná. Pomoc potřebují 4 miliony Ukrajinců.