Děti z uprchlických rodin dostaly dárky. „Danke,“ řekly Mikulášovi

UDÁLOSTI: Syřané v Bavorsku oslavili Vánoce (zdroj: ČT24)

Vánoce na evropský způsob poprvé oslavili i běženci, kteří letos přišli ze Sýrie do Bavorska. V Mitterteichu i dalších městech, kde se uprchlíci shromažďují, pro ně místní připravili oslavy. Nechyběl na nich ani svatý Mikuláš, který přinesl dárky pro děti.

Osobnost Ježíše Krista prochází napříč světovými náboženstvími, Vánoce tak slaví bezmála všech sedm miliard lidí. Podoba oslav se však liší, uprchlíci ze Sýrie si nyní vyzkoušeli, jak probíhají oslavy v Bavorsku.

Největší spokojenost daly najevo děti, které při vánoční oslavě v Mitterteichu dostaly, co si přály. Složili se na ně místní obyvatelé. „Lidé mají pochopení pro uprchlíky a jsou připraveni pomáhat,“ poznamenala obyvatelka sedmitisícového hornofalckého města Katia Thomasová.

Děti nedostaly dárky docela zadarmo. Musely poděkovat – a to německy: „Danke, Nikolaus.“ Znalost jazyka je podmínkou pro to, aby syrské rodiny mohly v Bavorsku zůstat. Učit se musí ale hlavně rodiče. Jejich učitelé, mezi kterými nechybějí ani Češi, jsou však spokojeni. „Jsou to pilní studenti, učit se chtějí,“ podotkla učitelka němčiny Dana Hermanová.

Různé kurzy pořádají pro uprchlíky i sami obyvatelé Mitterteichu a sousedního Waldsassenu. Dobrovolníci pomáhají s ubytováním i vyplňováním formulářů. Dobročinné akce koordinují pracovníci radnice. Ti si atmosféru ve městě pochvalují.