Za znásilnění bude v Indii hrozit přísný trest i nezletilým

Krátce po propuštění nejmladšího člena gangu, který před třemi lety v autobuse v Dillí znásilnil studentku, zpřísnil indický parlament zákon, který trestá nezletilé za podobné zločiny. Nově budou moci být lidé ve věku 16 až 18 let potrestáni za znásilnění či vraždy stejně přísně jako dospělí.

Zákon zpřísňující tresty pro nezletilé za nejtěžší zločiny již schválily obě komory indického parlamentu. Připojení podpisu prezidenta je podle expertů již jen formalitou.

Nedávno propuštěnému mladíkovi, jenž se podílel na znásilnění třiadvacetileté studentky fyzioterapie v autobuse v Dillí – která na následky útoku později zemřela – bylo v době činu sedmnáct let. Dostal sice nejpřísnější možný trest, ale vzhledem k tomu, že byl nezletilý, strávil za mřízemi pouze tři roky.

Kdyby však byl souzen až v době platnosti čerstvě schváleného zákona, možná by již čekal na smrt spolu se svými společníky. Absolutní trest dostali čtyři členové gangu, kteří nyní čekají na výsledek odvolání. Pátý byl nalezen oběšený v cele, údajně spáchal sebevraždu.

Podle indických úřadů trestných činů spáchaných mladistvými v Indii přibývá. Loni jich vykonali více než 38 tisíc včetně vražd a znásilnění.

Mírný trest pro nejmladšího útočníka vyvolal rozsáhlou kritiku. Protesty znovu zesílily krátce před jeho propuštěním, rodina oběti se snažila mu zamezit. Matka oběti řekla BBC, že její „dceři se nedostalo spravedlnosti“. Přesto mladík vyšel z vězení koncem minulého týdne. Propuštěním se zabýval i indický nejvyšší soud, který sice prohlásil, že sdílí obavy občanů, ale podle zákona nemůže propuštění zabránit.