Němci našli syrské pasy ze stejné padělatelské dílny, jako měli atentátníci v Paříži

Německé zpravodajské služby podle deníku Bild odhalily u malé skupiny migrantů falešné syrské cestovní pasy podobné těm, které se našly na místech pařížských teroristických útoků z 13. listopadu. Podle listu Welt am Sonntag radikálové z organizace Islámský stát získali v Sýrii, v Iráku a v Libyi z úředních budov desetitisíce cestovních dokladů.

Na území Německa se v současnosti nachází asi 12 lidí, kteří se prokázali pasy z padělatelské dílny ve východosyrském městě Rakká. Tyto cestovní doklady prý přitom vykazují stejné padělatelské postupy jako ty, které se nalezly u těl dvou sebevražedných atentátníků z Paříže, informoval s odvoláním na zdroj ze spolkové vlády německý deník Bild.

Podle deníku Bild němečtí zpravodajci v současnosti netuší, kde se majitelé falešných pasů nacházejí. Úřady prý nemají k dispozici ani jejich otisky prstů, které se u většiny příchozích běženců odebírají při registraci.

Podle zářijových informací Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky se při vstupu do země nepodařilo zaregistrovat asi 290 000 lidí. Hlavním důvodem je přetížení příslušných úřadů. Do Německa letos dorazilo už více než milion běženců.

Welt am Sonntag: Radikálové získali z úředních budov desetitisíce cestovních dokladů

V neděli informoval německý deník Welt am Sonntag, že radikálové z organizace Islámský stát získali v Sýrii, v Iráku a v Libyi z úředních budov desetitisíce cestovních dokladů, pomocí nichž by se mohli islamisté pokusit dostat do Evropy. Před touto možností varoval o víkendu i šéf evropské agentury na ochranu vnějších hranic Frontex Fabrice Leggeri.

Přes špatné počasí proudí do Evropy další migranti (zdroj: ČT24)

Falešné syrské pasy na jména Ahmad Muhammad a M. Mahmúd se našly u dvou sebevražedných atentátníků, kteří se 13. listopadu odpálili u stadionu Stade de France na pařížském předměstí Saint-Denis. Fotbalový zápas Francie s Německem v tu dobu na místě sledoval i francouzský prezident Francois Hollande. Celkem si listopadové teroristické útoky v Paříži vyžádaly životy 130 lidí.

Do Německa přichází o polovinu méně běženců než v listopadu

Za prvních 20 listopadových dní dorazilo do Německa 170 000 lidí, nyní jich je o 55 procent méně. Podle policie navíc zhruba 6000 běženců zemi znovu opustilo ve směru do Skandinávie, počet uprchlíků v Německu se tak zvýšil o 67 500. I to však znamená výrazné překročení hranice jednoho milionu běženců za rok; ke konci listopadu totiž policie registrovala 965 000 příchozích.

Současný pokles počtu imigrantů podle spolkové policie souvisí s chladnějším počasím a s nepříznivými povětrnostními podmínkami v Egejském moři, které mnoho běženců odrazují od cesty v člunech na některý z řeckých ostrovů. K úbytku imigrantů údajně přispělo i zpřísnění hraničních kontrol v Turecku.

Většina běženců přichází do Německa přes rakousko-bavorskou hranici. Jen v neděli to bylo téměř 3100 z 3500 zaregistrovaných imigrantů. Zemská policie v Sasku však upozorňuje, že se meziročně výrazně zvýšil i počet uprchlíků, kteří přišli do Německa z České republiky nebo z Polska. Celkem policie v Sasku od začátku roku zaznamenala 12 000 běženců, což je téměř čtyřnásobek proti loňsku.

V Německu letos došlo k 875 útokům na ubytovny pro běžence

V Německu došlo letos k 875 útokům na ubytovny pro běžence, což je více než čtyřnásobek proti roku 2014. Za 90 procenty těchto incidentů jsou stoupenci krajní pravice. Ubytovny se staly terčem žhářství či vandalismu, kdy na ně pachatelé malovali hákové kříže. Útoky směřovaly také proti jednotlivcům a nezůstalo jen u nadávek – ve 148 případech se žadatelé o azyl stali terčem fyzického násilí.