Islámský stát ztrácí - spojence hledá i u konkurenčního Talibanu

I když na „domácím“ území Iráku a Sýrie se Islámskému státu aktuálně příliš nevede, snaží se proniknout do dalších zemí. V Afghánistánu k němu nyní přešli někteří radikálové z jinak konkurenčního Talibanu. Radikální hnutí je sice oslabeno vnitřním sporem o velení, přesto na bojišti posiluje. Získává pozice na jihu Afghánistánu, kde má tradiční podporu, ale také v severních oblastech.

Afghánská odnož Islámského státu nově vsadila na rozhlasovou propagandu. Láká nové rekruty, a konkuruje tak hnutí Taliban, které se taktéž opírá o radikální výklad islámu, nezapomíná ale ani na své paštunské tradice. „To rádio se nazývá ,Hlas chalífátu' a právě začalo vysílat. Má negativní vliv na naše mladé, jejich rodiče a komunitu vůbec,“ zmiňuje obyvatel Džalalábádu Gham Šarík.

Řada mladých Afghánců podle všeho poslechla. Nově buduje ve stejném duchu i radikální ideologii, ale pod jinou značkou. To vše v době, kdy převážně paštunští radikálové z Talibanu posilují v provincii Hílmand na jihu země, kde mají tradičně zázemí. Jejich spojenci kontrolují Kandahár a daří se jim v Uruzgánu. Pozice drží Taliban i v Herátu, ale postupuje třeba také v Kundúzu na severu země.

Irácká armáda zahájila boj o znovudobytí Ramádí

Irácká armáda zahájila ofenzívu proti Islámskému státu a pokusí se dobýt centrum strategického města Ramádí. Útok se dlouho připravoval. Radikální sunnité drží město v západní provincii Anbar od května.

Armáda v minulých týdnech vybojovala okrajové čtvrti Ramádí a obklíčila je ze tří stran. Civilisté byli už začátkem prosince vyzváni, aby z centra odešli. Nyní irácká armáda shromáždila v okolí města deset tisíc vojáků a USA daly k dispozici své poradce.

Ramádí je důležitý strategický bod na komunikaci na západ do Sýrie a zároveň i na sever.
Jiří Šedivý
Bývalý náčelník Generálního štábu

Při nedávné návštěvě amerického ministra obrany Ashtona Cartera v Iráku se hovořilo také o poskytnutí útočných vrtulníků, pokud o to Iráčané požádají. Američané nabídli také další poradce. Vytlačení radikálů z Ramádí je označováno za předpoklad úspěšného boje o severoirácký Mosul, který Islámský stát získal loni bez boje.

Analytici: IS za rok přišel o čtrnáct procent území

Islámský stát dobyl Ramádí letos v květnu a jednalo se o výrazný strategický zisk. Podle analytiků ze střediska IHS Jane's k tomu došlo na úkor územních ztrát v severní části jimi ovládaného teritoria. Tamější oblasti od nich získali pod svou kontrolu kurdští bojovníci.

Islámský stát přichází o pozice, Taliban naopak sílí (zdroj: ČT24)

IS podle analytiků letos přišel celkem o čtrnáct procent svého území (12 800 čtverečních kilometrů). Irácké vládě se podařilo získat zpět asi šest procent území, které islamisté předtím obsadili. Iráčtí Kurdové dobyli zpět dvě procenta teritoria.

Největší ztráty údajně zaznamenala v uplynulém roce syrská vláda, která přišla o 16 procent území a má nyní pod kontrolou oblast o rozloze 30 tisíc kilometrů čtverečních. Původní rozloha Sýrie je přitom 185 tisíc čtverečních kilometrů.

Šedivý: Ramádí je důležitý strategický bod (zdroj: ČT24)