Arabská šarvátka. Jemenští povstalci vypálili na Saúdy balistickou raketu

Protivzdušná obrana Saúdské Arábie sestřelila balistickou raketu vypálenou z Jemenu na objekt ropné společnosti Aramco na jihu Saúdské Arábie. Podle saúdskoarabské tiskové agentury se incident stal v pondělí pozdě večer.

Raketa Káhir-1 v pondělí pozdě večer mířila podle jednoho z povstaleckých velitelů na objekt společnosti Aramco v Džázánu a údajně ho přesně zasáhla. Mluvčí koalice ale tvrdil, že střela byla zneškodněna ve vzduchu.

Saúdští Arabové museli zasáhnout proti raketovému útoku i tentýž den ráno; večerní útok byl od pátku už pátým raketovým ostřelováním vedeným šíity z Jemenu na Saúdskou Arábii. V sobotu při zásahu města Nadžrán zemřeli tři civilisté.

Povstalci své útoky vysvětlují jako odvetu za předchozí porušení příměří. Saúdská Arábie totiž velí arabské koalici, která proti šíitským rebelům bojuje na straně jemenské vlády. V Jemenu platilo příměří celý minulý týden a jeho prodloužení o další týden mělo začít platit v pondělí o půlnoci místního času. Kvůli pondělní raketové palbě koalice rebelům pohrozila ostrou odvetou.

Jemenští rebelové: Vytipovali jsme 300 cílů

„Velení koalice upozorňuje, že je třeba odpovědět pozitivně na požadavek jemenské vlády na prodloužení příměří, ale také na to, že absurdity šíitských milicí ji mohou donutit k přísným opatřením,“ stojí v prohlášení.

Šíité prý vytipovali v Saúdské Arábii 300 vojenských a strategických cílů, na něž jsou připraveni útočit. Arabská koalice tvrdí, že se jí v minulých měsících podařilo zničit velkou část raket šíitských povstalců, podle jemenské vlády mají šíité k dispozici stále 60 až 70 raket.

Minulý týden se konala ve Švýcarsku diplomatická jednání o ukončení jemenského konfliktu a 14. ledna mají pokračovat. Jemenský konflikt podle OSN nepřežilo na 6000 lidí a 28 000 osob bylo v bojích zraněno. Postiženo je jimi na 80 procent z 25 milionů občanů Jemenu.