U základny Bagrám se odpálil sebevrah na motorce. Zabil šest vojáků

Šest amerických vojáků zahynulo a nejméně tři afghánští vojáci utrpěli zranění při sebevražedném útoku  u základny Bagrám v Afghánistánu. Útok mířil na společnou hlídku amerických a afghánských vojáků. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban. Všichni čeští vojáci jsou podle generálního štábu v pořádku.

Na hlídku zaútočil sebevrah na motocyklu, upřesnil guvernér okresu Bagrám Abdul Šukur Kudusí. Velení Severoatlantické aliance v Kábulu pumový útok bez dalších podrobností potvrdilo a uvedlo, že okolnosti vyšetřuje.

Podle informací velení NATO i amerických zdrojů, které citovala agentura Reuters, byli všichni mrtví vojáci členy ozbrojených sil Spojených států. Naopak mluvčí generálního štábu české armády Jan Šulc uvedl, že všichni čeští vojáci jsou v pořádku.

Taliban se k násilnému činu přihlásil na twitteru prostřednictvím svého mluvčího
Zabiulláha Mudžáhida. Tvrdil přitom, že zabito bylo 19 vojáků a mnoho dalších
bylo zraněno. Taliban ale ztráty na straně nepřítele často nadsazuje.

Analytik: O většině útoků se neví - míří totiž na afghánské síly (zdroj: ČT24)

„Zdá se, že podobných útoků v Afghánistánu v poslední době nebylo tolik, ale ve skutečnosti je to jinak. Převážná většina útoků směřuje na afghánské síly - policii, vojáky - a těmto útokům se média na Západě věnují mnohem méně,“ poznamenal bezopečnostní analytik František Šulc.

Bagrám je velká vojenská základna s letištěm, která se nachází asi 50 kilometrů severně od afghánské metropole Kábulu a působí na ní mnoho vojáků NATO.

  • Zahraniční vojska ukončila svou bojovou misi v Afghánistánu ke konci loňského roku.
  • V současné době v zemi zůstává asi 13 tisíc spojeneckých vojáků, kteří mají za úkol především výcvik afghánských bezpečnostních složek a jejich podporu.
  • Českých vojáků zůstává v Afghánistánu téměř 300, část hlídá leteckou základnu Bagrám a část působí v Kábulu.