Německo letos deportovalo zpět už přes 18 tisíc běženců

Zpravodaj ČT: Zpětná deportace letadlem je nejzazší možnost (zdroj: ČT24)

Německé úřady deportovaly za letošek přes 18 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl. Ve srovnání s minulým rokem jde o dvojnásobné množství. Některé spolkové země byly ještě aktivnější. Například Bavorsko a Hesensko odsunulo od počátku roku do konce listopadu třikrát víc lidí než za celý minulý rok.

Snaha úřadů spolkových zemí provést deportace podle DPA během roku výrazně rostla s tím, jak rostl počet nově přicházejících migrantů. Zatímco za první čtyři měsíce roku deportovaly 4500 lidí, za tři měsíce od září do listopadu to bylo už 6800 neúspěšných žadatelů o azyl.

K deportaci neúspěšných žadatelů o azyl Německo přistupuje až jako k poslednímu prostředku. Podle ministerstva vnitra se většina odmítnutých žadatelů vrací do země původu dobrovolně.

Do Německa letos dorazilo už více než milion migrantů, většinou z Blízkého východu a severní Afriky. V Německu se ale o udělení azylu uchází také řada lidí z jiných částí světa, například i z balkánských zemí, jako je Kosovo nebo Černá Hora.

  • Počátkem prosince Německo oznámilo, že do země letos přišlo již milion žadatelů o azyl. Na druhém místě bylo v tomto ohledu Rusko se 100 tisíci žadateli o azyl od ledna do června - v tomto případě šlo hlavně o lidi prchající před konfliktem na Ukrajině.