Nálety v syrském Idlíbu zabily desítky lidí, útočili pravděpodobně Rusové

Nejméně 43 lidí zemřelo při leteckých úderech na severosyrské město Idlíb. Na tři desítky těl ještě nebyly identifikovány, bilance obětí tak podle záchranářů nejspíš poroste. Podle agentury Reuters šlo zřejmě o ruské nálety, Moskva ale zatím mlčí. Spolu se syrskou armádou plánovala ofenzivu proti povstalcům v Idlíbu od začátku prosince.

Místní obyvatelé tvrdí, že nálety zničily domy, vládní budovy i tržiště, které prý zasáhlo nejméně šest úderů. Na záběrech zveřejněných propovstaleckou televizní stanicí Orient PY bylo vidět, jak k místu dopadu bomb míří záchranáři, kteří odvážejí zraněné civilisty a hledají přeživší v troskách budov. Místní aktivisté hovoří až o 170 zraněných.

Idlíb dobyli začátkem roku islamisté

Koalice islamistických povstaleckých skupin dobyla Idlíb v západosyrské provincii Latákíja začátkem roku. Postup rebelů v tomto regionu představuje hrozbu pro vládu prezidenta Bašára Asada, která ovládá blízké pobřežní oblasti.

Jde teprve o druhé provinční město, které padlo během války do rukou rebelů – prvním byla Rakká, která se stala baštou Islámského státu.

Nálety na Idlíb
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Ruské letectvo a syrská armáda se připravovaly na společnou ofenzivu proti Idlíbu od začátku měsíce. Ve městě působí podle některých zdrojů vůbec nejvíc bojovníků povstaleckých skupin, k nimž patří i organizace Islámský stát (IS). V Idlíbu bojuje ale hlavně fronta An-Nusra, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida.

Rusko vede intenzivní nálety v Sýrii od 30. září. Podle Moskvy jsou namířeny proti ozbrojeným opozičním skupinám. Západ ale Moskvu kritizuje, že se málo věnuje útokům proti příslušníkům IS a že nebere zřetel na civilní oběti.

Syrská armáda v neděli oznámila, že se jí podařilo dobýt město Chán Túmán na jihu provincie Aleppo, což jí otevírá cestu k dalšímu postupu na západ do Idlíbu. Díky podobným úspěchům se armáda přiblížila pouze na několik kilometrů od dálnice mezi Aleppem a Damaškem, kterou dosud kontrolují povstalci.