Při raketovém útoku v Damašku zahynul prominent Hizballáhu

Během raketového útoku na jednu z budov v syrské metropoli Damašku zemřel Samir Kantar, prominentní člen radikálního hnutí Hizballáh, který byl dlouhá léta vězněn v Izraeli za čtyřnásobnou vraždu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na syrská média. Libanonské hnutí smrt Sámira Kantara potvrdilo.

Kantar byl v Izraeli odsouzen v roce 1979 k doživotí za vraždu čtyř Izraelců, mezi nimiž byla čtyřletá holčička. V roce 2008 byl propuštěn v rámci výměny vězňů Hizballáhu za těla padlých izraelských vojáků. Po svém návratu do Libanonu prohlásil, že hodlá pokračovat v boji proti židovskému státu. Není jasné, jakou roli hrál v syrském konfliktu.

Podle syrských médií mají dnešní útok na svědomí "teroristé", zatímco členové provládních militantních skupin přiřkli útok Izraeli. Ten již podle Reuters v Sýrii několikrát od začátku tamní občanské války udeřil, většinou se přitom zaměřoval na ničení muničních skladů s raketami patřícími právě Hizballáhu.

Izrael účast na útoku nevyvrací, ani nepotvrzuje

Samir Kantar zemřel při cíleném útoku na obytný dům, ve kterém se v noci nacházel. Izraelský ministr pro výstavbu Joav Gallant uvedl, že zabití významného militantního vůdce vítá. "Je dobře, že lidé jako Sámir Kantar nebudou součástí našeho světa," prohlásil ministr. Zároveň však řekl, že nechce ani potvrdit, ani vyvrátit, že za jeho smrt mohou izraelské jednotky.

Libanonský Hizballáh prohlásil, že Kantar zemřel jako mučedník, když budovu, ve které se skrýval, zasáhla jedna z izraelských raket. „S hrdostí oplakáváme mučednictví našeho vůdce Sámira Kantara a je nám ctí spojit rodiny všech mučedníků,“ napsal na svou facebookovou stránku jeho bratr Bassam Kantar.