Ženy mají jen rodit, řekl maďarský zpěvák. Mobilní operátor mu zrušil smlouvu

Diskriminace Ákosiho Kovácse? (zdroj: ČT24)

Ženy mají rodit děti a nevydělávat tolik jako muži, pronesl maďarský zpěvák Ákosi Kovács. Telekomunikační službu Magyar Telekom však tímto výrokem znechutil, a tak muži, jenž tvrdí, že rovnoprávnost mezi ženami a muži není normální, zrušila reklamní smlouvu. Maďarské úřady však začaly hromadně vypovídat smlouvy na mobilní internet, které u společnosti mají. Hudebník je podle nich prý diskriminován.

Maďarská popová ikona posledních dvou dekád se nikdy netajila konzervativně-křesťanským pohledem na svět. I proto patří mezi spřízněnce současné vládnoucí konzervativní strany Fidesz. Hlavního sponzora svého koncertního turné, mobilního operátora vlastněného německým Telekomem, ale znechutil úvahami o postavení ženy ve společnosti natolik, aby s ním vypověděla smlouvu.

Sponzor oznámil okamžité odstoupení od dohody s tím, že se neztotožňuje se zpěvákovými názory. Kovács, který je otcem tří dcer, navíc v televizi dále pronesl, že rovnoprávnost mezi ženami a muži prý není normální.

Právo na názor

Strana Fidesz se za umělce postavila s tím, že sponzor zrušením smlouvy zaútočil na svobodu vyjadřování. Vláda, která je ve sporu s Berlínem kvůli řešení uprchlické krize, navíc za postup operátora viní německého vlastníka.

Hájíme princip, že nikdo nesmí být v Maďarsku diskriminován. Podle nás je zcela nepřijatelná nesnášenlivost kvůli názoru, který vychází z osobního přesvědčení člověka.
Zoltán Kovács
Mluvčí maďarské vlády

Fanoušci zpěváka tak vyzývají k hromadnému vypovězení smluv s Magyar Telekomem. Firmu kritizoval i premiér Viktor Orbán, zároveň se situaci snažil uklidnit. „Domnívám se, že ženy mohou rozhodnout, jak chtějí žít. Někdy mám pocit, že rozhodují i o mém životě. Určitě nemám tento pocit sám,“ uvedl.

Muzikant přitom není jediný, kdo teď v Maďarsku vystoupil s kontroverzním prohlášením o ženách. Jen o dva dny dřív předseda parlamentu Lászlo Kovér prohlásil, že jejich nejvyšší formou seberealizace je rodit děti. Před týdnem přitom tento politik vyvolal mezinárodní skandál – v rozhovoru pro deník Právo řekl, že Česko a Slovensko neměly být kvůli Benešovým dekretům přijaty do Evropské unie.