Hubená, ale zdravá. Francouzské modelky budou potřebovat lékařské potvrzení

Po Španělsku a Itálii vyrazila do boje s anorexií i Francie. Zdejší modelky a modelové budou muset dokládat lékařské potvrzení, že je hubenost neohrožuje na životě. Módní časopisy také musí začít povinně označovat fotografie, na kterých byly modelky počítačově zeštíhleny nebo naopak rozšířeny.

Lékařská prohlídka se má podle přijatého zákona zaměřit především na to, zda index tělesné hmotnosti (BMI) modelky je „slučitelný s výkonem jejího povolání“. Předchozí návrh zákona udával dokonce minimální BMI, toto opatření, které vzbudilo protesty módního průmyslu, ale z konečného znění zákona vypadlo.

Lékaři tedy budou muset zhodnotit, zda není modelka příliš hubená, přičemž vezmou v potaz různá kritéria: například věk, tělesnou stavbu nebo způsob výživy.

Absence lékařského osvědčení bude pro agentury znamenat až 75 tisíc eur pokuty nebo šestiměsíční vězení.

S návrhem zákona přišel poslanec a lékař v jedné osobě Olivier Veran. „Průměrná váha modelek se snižuje každým dnem. Ve Francii i v jiných zemích. Často jsou pod tlakem agentur i návrhářů, aby hubly stále víc,“ říká Veran.

Francouzské modelky budou potřebovat lékařské potvrzení (zdroj: ČT24)

Kult vyzáblosti možná narazí i v Británii

Tváří aktuální britské kampaně je modelka Rosie Nelsonová, která tlak modelingové branže zažila na vlastní kůži. Britské poslance chce proto donutit, aby proti podvýživě na přehlídkách zasáhli. „Řekli mi: Musíte jen dál a dál hubnout. Chceme vás mít jako kost a kůži,“ vzpomíná Nelsonová na krutou praxi módního průmyslu.

Isabelle Caro
Zdroj: ČTK/AP/Alberto Pellaschiar

Světově známou tváří boje proti anorexii se stala francouzská modelka Isabelle Caro. Její extrémně hubené tělo se v roce 2007 objevilo na plakátech varující před anorexií a kultem extrémní štíhlosti. Kvůli šokujícímu tělesnému stavu modelky byly ovšem snímky v řadě zemí zakázány. V době focení kampaně vážila 165 centimetrů vysoká Caro pouze 32 kilogramů. Kvůli akutnímu respiračnímu selhání a dalším zdravotním potížím způsobených podvýživou zemřela v roce 2010, ve věku 28 let.

Původně měl ve Francii rozhodovat jen tabulkový poměr váhy a výšky. Dívky s BMI pod 18 měly mít na molo vstup zakázán. Část poslanců to označovala za diskriminaci a protestovaly i modelingové agentury. „Přijde mi jako extrém někoho nutit, aby vážil tolik, kolik mu předepisují tabulky,“ tvrdí Klaudie Kovaříková z modelingové agentury Scouteen.

Časopisy musí označit fotky s retuší

Nové francouzské opatření cílí i na jednu z příčin problému: módní časopisy. U retušovaných fotek nově přibude upozornění, že jde o upravenou realitu. Tato praxe už funguje například v Izraeli.

„Je vědecky prokázáno, že dívky, které čtou více takových módních časopisů, mají větší riziko vzniku poruch příjmu potravy,“ potvrzuje vliv magazínů na psychiku čtenářů Hana Papežová z Centra pro poruchy příjmu potravy.

Odborníci regulaci vnímají jako důležitý první krok v boji s extrémní štíhlostí. Revoluce to podle nich ale není. Pouhý zákon totiž léta nastavený ideál krásy jen tak nezmění.