Se stížností ke slovenskému ústavnímu soudu rodina Jana Antonína Bati neuspěla

Slovenský ústavní soud zamítl stížnost příbuzných podnikatele Jana Antonína Bati na verdikt, jímž bratislavský krajský soud loni anuloval rozhodnutí nižšího soudu o očištění Baťova jména. Stížnost nesplňovala zákonem předepsané náležitosti.

Ústavní stížnost z důvodu údajného porušení základního práva na spravedlivý proces a na přístup k soudu byla pokračováním snahy Baťových o získání náhrady za majetek zabavený Baťovu impériu na území Slovenska po druhé světové válce.

Krajský soud v Bratislavě loni na podzim zrušil verdikt okresního soudu, jenž v obnoveném řízení anuloval trest dlouholetého vězení a propadnutí majetku, který Baťovi v roce 1947 uložil Národní soud v Praze. Krajský soud mimo jiné uvedl, že slovenská justice nemá pravomoc posuzovat Baťův případ.

Právě původní rozhodnutí soudu první instance o očištění Baťova jména otevřelo příbuzným podnikatele cestu k podání žádosti o vyplacení náhrady za majetek, který byl obuvníkovi v zemi znárodněn. Slovenské ministerstvo financí žádost Baťovy rodiny ale zamítlo.

Rozhodování o očistění Baťova jména u Okresního soudu Bratislava I provázela procesní pochybení soudce Pavola Tomíka, kterému za to disciplinární senát uložil srážky z platu. Tomík pochybení uznal. O talár, jak navrhoval slovenský ministr spravedlnosti Tomáš Borec, ale kvůli zmiňovanému případu nepřišel.

Pod Baťův koncern patřila na Slovensku řada podniků. Podnikatel v zemi vybudoval průmyslová centra Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany a součástí Baťova impéria byl i Bojnický zámek. Baťův vnuk John Nash dříve odhadl, že hodnota Baťova majetku na Slovensku dosáhla několika miliard eur.

Česká justice očistila Baťovo jméno už v roce 2007 a v České republice Baťovi potomci podali žalobu o náhradu škody za majetek, který stát obuvníkovi vzal po druhé světové válce kvůli údajné spolupráci s nacisty. Odvolací soud na konci října ale zamítl odškodné potomkům Bati. Domáhali se více než 56 milionů korun za funkcionalistickou vilu a pozemek v centru Zlína, kterou Baťa nechal pro sebe a svou rodinu postavit na konci 20. let minulého století.