Evropská unie o půl roku prodlouží sankce proti Rusku

Velvyslanci členských zemí EU odsouhlasili půlroční prodloužení evropských hospodářských sankcí proti Rusku, které byly spuštěny kvůli ukrajinské krizi. V EU existuje obecná shoda, že sankce souvisejí s naplněním mírových dohod z Minsku, které obsahují podmínky zastavení palby a politického urovnání konfliktu mezi Ukrajinou a proruskými separatisty v Donbasu.

Sankce pokrývají velkou část ruské ekonomiky, zejména bankovní sektor a ropný a obranný průmysl. Moskva v odvetě zakázala dovoz některých druhů evropského zboží.

Rozhodnutí velvyslanců mohou ještě zvrátit jednotlivé vlády, čas na to mají do pondělního poledne. Jinak budou sankce, které by bez prodloužení končily na konci ledna, trvat do konce července příštího roku.

Velvyslanci zemí osmadvacítky měli podpořit automatické půlroční prodloužení sankcí už minulý týden, italský zástupce ale měl výhrady a požádal, aby se otázce věnovala větší pozornost a projednala se i na prosincovém unijním summitu. Na tomto vrcholném setkání lídrů Unie ale dávali diplomaté jednoznačně najevo, že v otázce prodloužení sankcí panuje mezi státy osmadvacítky shoda.