Islámský stát podle Ruska nakupuje zbraně ve východní Evropě

Islámský stát nakupuje s pomocí nastrčených firem zbraně ve východoevropských zemích. Při debatě na schůzi Rady bezpečnosti to ve čtvrtek v New Yorku prohlásil stálý ruský představitel v OSN Vitalij Čurkin. Žádnou konkrétní východoevropskou zemi nejmenoval.

Islámský stát podle Čurkina utrácí za zbraně a munici měsíčně přes 30 milionů dolarů (750 milionů korun). Peníze získává většinou nelegálním prodejem ropy ukradené v syrských a iráckých nalezištích. Nákup zbraní se provádí mimo jiné i prostřednictvím „nastrčených firem v řadě zemí východní Evropy,“ řekl ruský delegát.

Od září byla podle Čurkina pod záminkou „posílení syrské opozice“ do oblastí kontrolovaných Islámským státem dopravena munice pro granátomety Grad, ruční protitankové střely, náboje do samohybných houfnic a ruční střelné zbraně.

„Stojí za pozornost, že většina těchto dodávek jsou sovětské modely vyráběné v podnicích ve východní Evropě na základě prošlých sovětských licencí,“ citovala Čurkina agentura TASS.

K americkému návrhu rezoluce o Sýrii se Moskva staví vstřícně

Rada bezpečnosti OSN hledá možnosti ukončení vleklé války v Sýrii. Rezoluci o míru v zemi podporuje pět jejích členů a nikdo není zásadně proti, sporným bodem ale nadále zůstává role syrského prezidenta Bašára Asada. V New Yorku by se přitom mělo jednat i o konkrétním časovém plánu pro mírové rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí.

Rusko-americké postoje k Sýrii se přibližují (zdroj: ČT24)

„Řeknu teď důležitou věc: podporujeme iniciativu Spojených států, včetně přípravy rezoluce RB OSN o Sýrii. Myslím, že ani syrští zástupci nebudou mít nic proti,“ zdůraznil ruský prezident Vladimir Putin.

Zasedání Rady bude předsedat americký ministr zahraničí John Kerry. Ten o syrské krizi diskutoval nedávno se svým protějškem Sergejem Lavrovem v Moskvě - postoje Západu se s těmi ruskými v poslední době sblížily.

Těsnější spolupráce při blokování finančních zdrojů IS a Al-Káidy

Sporným bodem však nadále zůstává Bašár Asad a otázka jeho setrvání v čele země. Moskva trvá na tom, aby přechodně zůstal, alespoň do doby, než se uskuteční volby. Západ nechce o jeho dalším vládnutí ani slyšet.

Zasedání Rady bezpečnosti
Zdroj: ČTK/AP/Richard Drew

Ve čtvrtek Rada bezpečnosti jednomyslně schválila rezoluci vyzývající k těsnější spolupráci při blokování finančních zdrojů Islámského státu a Al-Káidy.

Jejím cílem je džihádisty úplně odstřihnout od finančních zdrojů, například prodeje ropy nebo starožitností, země by ani neměly platit výkupné za unesená rukojmí. Jedním z důležitých předpokladů k porážce teroristů je ale hlavně - mír v Sýrii.