Švédsko kvůli přílivu migrantů dále zpřísnilo hraniční kontroly

Švédský parlament schválil zákon umožňující provádět pohraniční kontroly totožnosti ve všech dopravních prostředcích. Dosud mohla švédská policie prověřovat cestující jen ve vlakových spojích mezi Kodaní a jihošvédským Malmö. Jde o opatření, jímž se švédská vláda snaží omezit příliv migrantů.

Podle švédského imigračního úřadu přijala desetimilionová země od ledna do listopadu téměř 150 tisíc žadatelů o azyl, což ze Švédska činí jednu z hlavních migračních destinací v Evropské unii. Země, která letos očekávala až 190 tisíc žadatelů o azyl, už má potíže s ubytováním běženců.

Novela zákona se vztahuje na všechny dopravní prostředky, tedy autobusy, vlaky a lodě směřující do Švédska z jiných zemí, zejména pak z Německa a Dánska. V platnost vstoupí od 21. prosince na následující tři roky.

Švédský premiér Stefan Löfven na konci listopadu oznámil, že jeho země je nucena zpřísnit hraniční kontroly i dosud vstřícnou azylovou politiku. Od obnovení pasových kontrol na hranici u Malmö v polovině listopadu počet běženců přicházejících do Švédska klesl o 30 procent.

V reakci na kontroly ve Švédsku zvažuje Dánsko obnovení kontrol na své hranici s Německem. Rozhodnutí o tom by dánská vláda měla přijmout na začátku ledna.