Emotivní vzpomínka na Sandy Hook: Album otce jedné z obětí má dvě nominace na Grammy

Dvě nominace na cenu Grammy získalo album, které vytvořil otec jedné z obětí střelby na základní škole Sandy Hook v Newtownu v americkém Connecticutu. Osamělý střelec tu před třemi lety zabil 26 lidí, z toho dvacet šestiletých dětí. Případ vedl k pokusu zakázat držení útočných zbraní, Senát ho ale tehdy zamítl.

„Když Anu zabil, byly to strašné emoce, samozřejmě. Ochromující žal a bolest a šok vás zasáhnou asi nejdřív,“ říká jazzový saxofonista a skladatel Jimmy Greene. Když tehdy nevěděl, jak dál, vkládal své city do hudby. Dal nový text skladbě, kterou napsal, když se jeho Ana narodila.

„Pamatuji si, že jsem psal některé ty texty s obličejem mokrým od slz. Bylo to strašně emocionální a místy vyčerpávající,“ dodává otec jedné z obětí střelby na Sandy Hook. Na nahrávce doprovází jeho saxofon a vokalisty i sbor Aniných spolužáků, kteří přežili.

Jazzové album věnované oběti ze Sandy Hook má dvě nominace na Grammy (zdroj: ČT24)

„Pomáhá to, když máte projekt a soustředíte se na nějaký cíl,“ vysvětluje Jimmy, který komponoval v nejhorších dnech doma nebo na Západoconnecticutské státní univerzitě, kde vede jazzový program. Po dvou letech měl hotové album Beautiful Life (Krásný život), které mu teď vyneslo dvě nominace na prestižní cenu Grammy. Okamžitě by je ale zahodil, kdyby nemuselo nikdy vzniknout.

Jimmy se utěšuje, že by se album Aně snad líbilo. „Moc ráda zpívala a milovala některé písně, které tam jsou, jako Maybe z muzikálu Annie,“ vysvětluje. Na cédéčku zní i Anin hlas – z domácích nahrávek s bratrem Isaiahem. Chlapec masakr přežil a tragédii překonává. Jednou prý chce jít v tátových stopách – jako saxofonista nebo kandidát na cenu Grammy.