Místo omluvy si hned běželi stěžovat do Bruselu, řekl Putin na adresu Turků

Sestřelení ruského letadla nad syrsko-tureckým pomezím označil ruský prezident Vladimir Putin znovu za „nepřátelský akt“. Dodal, že s nynějším vedením Turecka je pro Kreml prakticky nemožné politicky jednat, humanitární spolupráci v regionu ale nevylučují. Putin v několikahodinovém výstupu odpovídal na dotazy novinářů.

„Na mezistátní úrovni nevidím perspektivu normálních vztahů, ale v humanitární jistě," řekl Putin k vyhroceným vztahům s Ankarou po sestřelení ruského letounu Su-24. Incident označil za tragédii, při které zemřeli dva ruští občané. Turecko podle něj nezareagovalo adekvátně.

„V takových případech se má ihned zvednout sluchátko a vyřídit si to s druhou stranou. Místo toho Turci hned běželi do Bruselu a stěžovali si u NATO, že jsou ohroženi," dodal Putin. Tyto kroky Ankara podnikla přesto, že Rusko bylo před incidentem prý ochotno spolupracovat s Turky i při řešení „citlivých otázek nezapadajících do mezinárodního práva“. Jestli však Turci chtěli sestřelením bombardéru dosáhnout stažení Ruska ze Sýrie, tak prý ničeho nedosáhli.

Jestli Turci chtěli lízat Američanům jedno místo…, tak nevím, zda postupovali správně.
Vladimir Putin

Rusko už několik týdnu koná v Sýrii nálety na nepřátele syrského prezidenta Bašára Asada – podle svého názoru útočí na teroristy, podle Západu spíše na umírněnou opozici. Putin se dlouhodobě netají podporou Asada, v otázce další budoucnosti syrského prezidenta ale odpovídal opatrně.

„S americkým návrhem rezoluce souhlasíme, ale každý musí dělat ústupky“

Putin se před několika dny sešel s americkým ministrem zahraničím Johnem Kerrym, který mu představil návrh rezoluce OSN pro řešení syrské krize. Dokument prý Moskva podporuje. Podle Putina text zahrnuje vznik nové ústavy, zajištění svobodných voleb a jejich kontroly či uznání vítěze těchto voleb. „Celkově s návrhem rezoluce souhlasíme a myslíme, že by s tím mohla souhlasit i syrská vláda,“ dodal šéf Kremlu.

Urovnání konfliktu podle Putina může být pouze politické, a tedy vyžaduje ústupky obou stran. „Chci zopakovat, že nikdy nebudeme souhlasit s tím, aby někdo z boku vnucoval myšlenku, že by někdo někde měl vládnout. To vůbec nedává zdravý smysl mezinárodního práva," komentoval. Podle Putina si o politickém vedení musí rozhodnout sami Syřané.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruský prezident mimo jiné během tříhodinové konference:

  • Zdůraznil, že Rusko bylo vždy tvrdě proti dopingu, protože „tento podvod ničí principy soutěže ve sportu." (Více v článku)
  • Odmítl, že by na východě Ukrajiny působily regulérní vojenské jednotky Ruska. Nevyloučil ale „osoby, které tam vykonávaly jisté úkoly, včetně vojenské oblasti“.
  • Kontroverzní vraždu opozičního politika Borise Němcova označil za jednoznačný zločin, který má být vyšetřen. „Znal jsem ho dlouho, měl jinou cestu poltického boje, ale to, že s ním nesouhlasím, neznamená, že bychom někoho za to měli zabíjet,“ komentoval.
  • Ocenil své dvě dcery a řekl, že navzdory spekulacím nežijí v zahraničí ani tam nestudují.
Vydáno pod